Perenpluk 2016, royale oogst

Het was weer druk bij de Perenpluk vandaag. Langs de hele Larijweg slingerde zich een lint van auto’s, aanhangers en trekkers. In de berm roffelen de peren op de grond of op een zeil: perenpluk!

dscf8705

Terwijl aan het begin van de veiling de perenbomen nog 10 euro of meer  opbrengen, komt aan het einde van de lange Larijweg een prijs rond de 2 euro vaker voor. Wie langs de Larijweg wandelt of fietst, ziet de verschillende plukmethoden: sommigen slaan of schudden de peren gewoon uit de boom. De oogst wordt opvangen in een zeil of laken en met de hele familie snel uitgezocht en in kistjes of kratjes geborgen. Anderen zijn de mening toegedaan dat je zo niet met fruit omgaat en klimmen met trapjes of een ladder de boom in om de peren daar stuk voor stuk voorzichtig te plukken, met steeltje en al.

dscf8660

En wat gebeurt er met al die peren? Sjoerd Meijer, aanwonende van de Larijweg, wil wel een tipje van de sluier oplichten: de peren kunnen bewaard worden tot ongeveer december,  je kunt ze wecken of invriezen en het zijn vrijwel allemaal stoofperen.

dscf8708

“Ik geef er ook wel eens een paar aan onze dieren, maar de meeste eten we lekker zelf op hoor”, lacht Sjoerd en hij fietst snel weer verder om het moment waarop de bomen die voor zijn eigen huis staan, geveild worden, niet te missen.

 

Langs de Larijweg is elk jaar meer te doen en wie onderweg trek krijgt;

dscf8693

Reacties