Karstenhoeve krijgt nieuwe pachter

Foto: Willemjans (wiki) | Licentie: CC-BY-SA-3.0,2.5,2.0,1.0

Nieuwe pachter                                                                               kaest3

 

De Karstenhoeve opent het nieuwe museumseizoen op zondag 26 april om 13.30 uur. Tijdens de opening worden de feestelijkheden opgeluisterd door leden van toneelvereniging UDI, die laten zien hoe de gang van zaken vroeger was als er een nieuwe pachter zijn intrek in de hoeve nam. Meestal was de eerste mei de datum waarop de pachters wisselden van plaats. De nieuwe pachter trok met zijn gezin, huishouden en levende have naar zijn nieuwe stee. Zondag wordt de nieuwe pachter ingehaald door zijn toekomstige buren, met paard en wagen uiteraard.

Net als vroeger wordt in de boerderij het pachtcontract ondertekend.

De toeschouwers bij dit authentieke schouwspel worden geïnformeerd over de gebruiken en rituelen die vroeger met zo’n nieuw pachtcontract gepaard gingen.

Exposities                                                                 karsten

Sinds kort is de deel van de Karstenhoeve voorzien van een nieuwe leemvloer met vloerverwarming. Deze welkome verbouwing betekent dat er voortaan ook buiten het zomerseizoen meer culturele activiteiten plaats kunnen vinden.

De Karstenhoeve herbergt in het museumseizoen 2015 twee nieuwe exposities. Op de verbouwde deel een expositie over de Drentse floddermuts. In de hooischuur vindt u een tentoonstelling van oude werktuigen.

Anders dan de naam doet vermoeden is er niets flodderigs aan de floddermuts. Deze mutsen werden over de oorijzers gedragen en stonden stijf van de stijfsel. De welvaart van de draagster viel af te lezen aan de floddermuts, die vaak prachtig geplooid werd. In de Karstenhoeve ziet u hoe de mutsen in model werden gebracht en ziet u ook de verschillende gebruikte soorten kant.

In de hooischuur staat een unieke verzameling oude miniatuurwerktuigen van Jan Kleis, van het gelijknamige loonbedrijf uit Ruinerwold. Jan heeft in de loop der tijd een grote verzameling opgebouwd van tractoren en andere landbouwwerktuigen. Voor de allereerste keer zal een gedeelte hiervan geëxposeerd worden in het museum.

Karstenhoeve                                                                          kart2

De Ruinerwoldse Museumboerderij De Karstenhoeve uit de eerste helft van de 17e eeuw verkeert voor een groot deel nog in originele staat. Met  zijn authentieke  interieur is dit rijksmonument  een van de mooiste museumboerderijen van ons land.

In het voorhuis hangt nog de sfeer van het dagelijks leven van de bewoners uit de 19e eeuw .  Tekenen van welstand zijn de opkamer met de Statenbijbel, het kabinet in de pronkkamer, waarin onder andere een uitgebreide collectie linnengoed bewaard wordt, het tegeltableau aan de achterwand van de schouw in de woonkeuken en de collectie sieraden, borduur- en kantkloswerk en kleding.

De ‘wiemel’  aan de zolder en de weckpotten in de kelder herinneren aan het aanleggen  van de wintervoorraad.

De boterbereiding vond plaats op de boerderij getuige de rosmolen  en de oproomvaten.

De hilde boven de koestal  herbergt een grote verzameling gereedschappen uit de tijd van vóór de mechanisatie.  In de baanderhoek en in de kapschuur staan, naast de traditionele boerenwagens, de eerste landbouwmachines, die overigens nog door paarden werden getrokken.

1239963-cmstyle-sceneicon-fopng-cr122x122-44.0+0.9200000000000017-re200x200-ge48%

bron:Karstenhoeve.nl

Reacties