Kabinet wil verregaand versoepelen

Foto:

Meppel  – Het kabinet wil dat stadions en theaters vanaf volgende week vrijdag geen 1,5 meter meer hoeven aan te houden en dus veel meer mensen binnen kunnen laten. Dat schrijft minister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Ook wil het kabinet het mogelijk maken dat de sluitingstijden in bijvoorbeeld de horeca verruimd worden tot uiterlijk 01.00 uur.

Voor locaties met maximaal vijfhonderd zitplekken zou ook geen vaste zitplaats meer nodig zijn, voor locaties met meer stoelen wel. Het kabinet wil verder van het Outbreak Management Team (OMT) weten of testen voor toegang, ook bekend als ‘1G’, helpt bij grotere groepen zonder zitplaats. Dan kan bijvoorbeeld de nachthoreca open en kunnen evenementen doorgaan. Bij 1G moet iedereen, ook gevaccineerden of mensen die onlangs corona hebben gehad, vooraf een test doen.

Thuiswerkadvies
Ingewijden meldden woensdag al dat het kabinet ook het thuiswerkadvies wil intrekken. Vanaf het einde van februari zouden vrijwel alle coronamaatregelen vervallen, mits het volgens de medische experts kan. Dan zouden ook het mondkapje en de 1,5 meter afstand verdwijnen. Het kabinet heeft het OMT gevraagd of het houden van afstand per 25 februari niet meer hoeft.

OMT
Het gaat om een voorstel: eerst moet het OMT adviseren of de versoepelingen kunnen doorgaan. Dat gebeurt vandaag. Dinsdag volgt er een persconferentie, waar Kuipers het besluit van het kabinet toelicht. Dat doet hij zonder Rutte. Die zit dan in de Eerste Kamer voor een debat. Kuipers zal de persconferentie vaker alleen gaan doen, is de verwachting.

Bron: NieuwsNL/ANP. Foto: Pixabay.

Dossier: Corona nieuws

Reacties

Cookieinstellingen