Vandaag 5 miljoenste coronageval in Nederland

Foto:

Meppel – Het officiële aantal positieve coronatests in Nederland stijgt vandaag tot boven de 5 miljoen. Dat blijkt uit gegevens van het RIVM. De teller stond gisteren op 4.969.660 geregistreerde positieve tests. Gezien het huidige tempo wordt daarmee de grens van 5 miljoen gevallen vandaag gepasseerd.

Het coronavirus werd op 27 februari 2020 voor het eerst vastgesteld in Nederland. Patiënt 1 was een man uit het Brabantse Loon op Zand, die besmet was geraakt tijdens een reis voor zijn werk naar Italië. Het duurde daarna bijna een jaar voor de miljoenste positieve test werd geregistreerd. Bijna 8 maanden later, volgde de 2 miljoenste positieve test. Zo’n 3 maanden daarna, afgelopen december, is voor de 3 miljoenste keer een besmetting bevestigd en genoteerd. Op 25 januari dit jaar werd de grens van 4 miljoen positieve testuitslagen doorbroken en daarna heeft het maar twee weken geduurd om er 1 miljoen positieve tests bij te krijgen.

Ziekenhuisopnames
Het RIVM meldt vandaag ook het aantal ziekenhuisopnames in de afgelopen week. Vorige week waren in zeven dagen tijd 1056 mensen opgenomen in een ziekenhuis met corona. Van hen kwamen 78 op een intensive care terecht. Die aantallen lijken opnieuw toe te nemen. In diezelfde zeven dagen had het RIVM bericht gekregen dat 66 mensen aan de gevolgen van de coronabesmetting waren overleden, en dat aantal blijft vermoedelijk ongeveer gelijk.

Boostercampagne
Later op de dag meldt het RIVM ook de stand van de boostercampagne tegen het coronavirus. Het tempo van die vaccinaties nam de afgelopen weken snel af. Honderdduizenden mensen die na de eerste ronde al wel volledig gevaccineerd waren, maar nog geen boosterprik hebben gekregen, kunnen vanaf vandaag hun vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app kwijtraken. Die QR-code is dan niet geldig meer.

Coronapas
Maatschappelijk groeit de weerstand tegen de coronapas. De petitie Onverdeeld Open is inmiddels bijna 600.000 keer ondertekend en “geeft aan dat er veel weerstand is” tegen het coronatoegangsbewijs, zegt zorgminister Ernst Kuipers. Het kabinet gebruikt het toegangsbewijs als “brug” tussen “aan de ene kant de wens zo snel mogelijk en zoveel mogelijk te openen en aan de andere kant de noodzaak om het aantal besmettingen en het aantal ernstig zieken nog enigszins in te perken”.

Opnieuw gewogen
De noodzaak wordt ook deze week opnieuw gewogen, geeft Kuipers aan. Het kabinet houdt alleen vast aan coronatoegangsbewijzen zolang “het proportioneel is en nog in enige mate helpt. Op het moment dat we er vanaf kunnen, willen we daar dolgraag vanaf.”

Bron: NieuwsNL/ANP. Foto: Pixabay.

Dossier: Corona nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen