Drentse prehistorie in Het verhaal van Nederland

Foto:

Assen – In de 10-delige televisieserie Het verhaal van Nederland neemt acteur en verteller Daan Schuurmans de kijker mee langs de hoogte- en dieptepunten van onze geschiedenis. De serie trapt af in prehistorisch Drenthe.

In aflevering 1, op 2 februari om 20.35 uur op NPO 1, gaan we terug naar de tijd van jagers en boeren (300.000 voor Chr. – 50 v. Chr.). Na de ijstijd krijgt Nederland langzaam zijn huidige vorm. Door klimaatveranderingen moeten de eerste bewoners zich aan hun nieuwe leefomstandigheden aanpassen. We volgen Ava, een jonge jagersvrouw. Haar leven zal radicaal veranderen wanneer ze in aanraking komt met de eerste boerenkolonisten.

Drents wagenwiel

Daan neemt ons in de uitzending mee naar Drenthe. In een veentje bij Ubbena werd een grote eikenhouten schijf gevonden. Dit ‘Drents wagenwiel’ is het oudste wiel van ons land en is 5000 jaar lang perfect bewaard gebleven in het Drentse veen. Ook vertelt Daan ons over het grootste monument van Nederland waar eeuwenlang aan is gewerkt: grafheuvels. De Veluwe telt zeker 1500 van deze grafheuvels. Wat zijn het? Waarom zijn ze zo belangrijk? En wat vertellen ze ons over onze voorouders?

 

 

Klik hier voor de trailer.

 

Bron en foto’s: NTR.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen