Snoeicursus jonge hoogstamfruitbomen in Westerveld en Tynaarlo

Snoeien van fruitbomen.
Snoeien van fruitbomen.
Foto: Eigen foto

Frederiksoord – Landschapsbeheer Drenthe organiseert in de periode februari – april drie cursussen over het snoeien van jonge hoogstamfruitbomen. Fruitbomen leveren een belangrijke bijdrage aan de soortenrijkdom in Drenthe.

Zo vinden diverse diersoorten er voedsel en biedt een boomgaard onderdak aan onder andere de steenuil. Om fruitbomen op de juiste wijze te onderhouden en de groei van fruit te stimuleren, is juiste kennis daarover noodzakelijk.

De snoeicursus gaat in op het onderhoud van jonge fruitbomen. In de eerste jaren na de aanplant is het namelijk belangrijk om de boom de juiste vorm mee te geven. Op die manier wordt de vruchtgroei gestimuleerd en kan men na verloop van tijd genieten van heerlijke appels of peren. Een weetje: een appelboom moet een appelvorm krijgen en een perenboom een piramidevorm.

Waardevolle cultuurhistorie

Van oorsprong hadden veel boerderijen in Drenthe een boomgaard die bestond uit verschillende soorten (hoogstam)fruitbomen. Vanwege de waardevolle bijdrage aan het streekeigen karakter stimuleert Landschapsbeheer Drenthe de inrichting en onderhoud van boomgaarden.

De eerste cursus wordt online en op twee avonden gegeven. Deelnemers leren meer over de ontwikkeling, de verschillende beheermogelijkheden van hoogstamfruitbomen en de best mogelijke snoeiwijze. Ze krijgen inzicht in de theoretische achtergronden van het snoeien en ontvangen praktische tips. Tevens wordt aandacht besteed aan bodem en bemesting. Na afloop van de eerste avond krijgen de deelnemers huiswerk mee ‘naar huis’. Dit kunnen ze de week erna inleveren en vragen stellen, eventueel aan de hand van foto’s. De cursus wordt gegeven door Karin Edens van snoeibedrijf De Boomgaard. De tweede en derde cursus hoopt Landschapsbeheer Drenthe weer op locatie te kunnen geven. Hierover volgt binnenkort meer informatie.

Data en tijd

Cursus 1: donderdag 10 en 17 februari, 19.30–21.30 uur (digitale inloop: 19.15 uur). Cursus 2: donderdag 3 en zaterdag 5 maart (op locatie in de gemeente Tynaarlo).

Cursus 3: donderdag 31 maart en zaterdag 2 april (op locatie in de gemeente Westerveld).

Aanmelden kan via de website van Landschapsbeheer Drenthe (www.lbdrenthe.nl). Inschrijven voor de cursus kan tot en met de maandag voordat de eerste cursusdag plaatsvindt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen