‘Pas op voor de Tenenbijters’ laat de onzichtbare onderwaterwereld zien

Mathiska Lont met haar boek
Mathiska Lont met haar boek
Foto: Erik Driessen

Sint Jansklooster – Boswachter Mathiska Lont van Natuurmonumenten in De Wieden heeft een kinderboek geschreven. Dat presenteerde ze woensdag bij het Bezoekerscentrum in Sint Jansklooster. Met ‘Pas op voor de Tenenbijters’ brengt ze haar fascinatie voor de onderwaterwereld over op kinderen en stiekem ook op volwassenen.

Dochter Senja en haar vriend Jochem namen samen met Mathiska de illustraties in het boek voor hun rekening. Mathiska leidt al jarenlang gasten van het Bezoekerscentrum in Sint Jansklooster rond door de Wieden. Als schipper van de rondvaartboot is ze niet alleen gids, maar ook een ‘verhalenverteller’. “Ik probeer altijd mijn liefde voor de natuur over te brengen. Zo is ook het idee voor dit boek ontstaan. Als je meer wilt lezen over natuur, kom je snel uit bij meestal wat saaie gidsjes. Nu is er een boek dat leuk is voor kinderen én volwassenen.”

Onzichtbare wereld

Dat ze zich richt op de onderwaterwereld is niet zonder reden. Die natuur is immers onzichtbaar en daarom minder bekend en misschien ook wel minder bemind. “Terwijl het leven onder water fascinerend is. Je hebt zoveel bijzondere diertjes met net zo bijzondere eigenschappen. Over die magische wereld wil ik meer vertellen”, zegt de boswachter.

Maar dan niet op een encyclopedie-achtige manier. ‘Pas op voor de Tenenbijters’ is een spannend kinderboek waarin haar eigen kinderen de hoofdrol spelen. “Zij vangen waterbeestjes aan de waterkant en krimpen dan plotseling tot de grootte van een schrijvertje. Onder water beleven ze samen met alle bijzondere diertjes grote avonturen. En die dieren werken voor één keer ook samen, in plaats van dat ze op elkaar jagen.”

Dieren onder water

Bij alle avonturen vertelt Mathiska over alle eigenaardigheden van de dieren onder water. Kinderen gaan dat prachtig vinden, denkt ze. “Het boek is als eerste voorgelezen aan mijn buurjochie Raffa van 3,5 jaar. Die vond het geweldig. Ik hoop dat alle kinderen tot een jaar of twaalf dit boek spannend en leuk vinden. En volwassenen kunnen er veel van leren. Dit boek is ook heel geschikt om je kinderen of kleinkinderen uit voor te lezen.”

Het boek is online te koop via www.anoda.nl. Verder ligt het in veel bezoekerscentra, waaronder uiteraard die in haar eigen centrum Sint Jansklooster. Op zondag 9 en 16 juni is de aankoop van het boek extra leuk. Mathiska is dan aanwezig bij de waterbeestjes bak. “Wie het boek op die dagen koopt, mag een uur gratis beestjes zoeken in de magische onderwaterwereld van De Wieden.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen