Bodemonderzoek in Holtingerveld naar niet ontplofte munitie

Werk in het Holtingerveld: waar liggen de bommen?
Werk in het Holtingerveld: waar liggen de bommen?
Foto: Albert Henckel

Havelte – Vanaf 17 juli wordt door een gespecialiseerd bedrijf, KWS-OCE, begonnen met bodemonderzoek naar niet ontplofte munitie in een deel van het Holtingerveld. Het opsporen en ruimen van de munitie is een vervolg van het project ‘Ruimte voor heischraal grasland’.

Vorig jaar heeft Staatsbosbeheer in het Holtingerveld op een aantal locaties bomen gekapt om uitbreiding van de zeldzame vegetatietype heischraal grasland, boomheide en open zand mogelijk te maken. Als vervolg van deze werkzaamheden worden nu de stobben gerooid en de humuslaag geplagd. Ook de bomen en takken die nog waren blijven liggen worden nu opgeruimd. Om dit veilig te kunnen doen moet de nog aanwezige munitie worden opgespoord en onschadelijk worden gemaakt.

Sporen uit de tweede wereldoorlog

In de tweede wereldoorlog hebben de Duitsers een vliegveld op de heide bij Havelte aangelegd compleet met een hele infrastructuur met gebouwen, rolbanen hangaars en verdedigingswerken. Om het vliegveld te vernietigen hebben de geallieerden veel bommen op het gebied gegooid. Een deel van die bommen is niet ontploft. Ook ligt er nog munitie van de Duitsers in het gebied waar de werkzaamheden zullen plaatsvinden. Een deel van de bommen en munitie is al geruimd, maar er wordt nog steeds bommen en munitie gevonden.

Om het rooien van de stobben en plaggen van de humuslaag veilig te kunnen uitvoeren, wordt door KWS-OCE de nog aanwezige bommen en munitie in het werkgebied opgespoord en overgedragen aan de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) die de deze dan onschadelijk maken. Daarna kunnen de werkzaamheden voor natuurherstel worden uitgevoerd.

De werkzaamheden nemen ongeveer een maand in beslag. Waar nodig worden de in het werkgebied aanwezige routes tijdelijk omgelegd of afgesloten tijdens het opsporen en ruimen van de bommen en munitie. De verwachting is dat dit vrijwel geen overlast zal opleveren.

Holtingerveld

Het Holtingerveld is een belangrijke Natura 2000-gebied in Drenthe. Het kenmerkt zich door de vele planten- en diersoorten. Het kent een verscheidenheid aan natuurtypen. Droge- en vochtige heide, graslanden, akkers, vennen en veentjes en verschillende soorten bossen, zowel aangeplant als door natuurlijke verjonging. Deze bijzondere natuur gaan we de komende tijd versterken. Het meest bijzondere natuurtype van het Holtingerveld is het heischraal grasland.

De bloemrijke heischraal grasland op de Havelterberg is het beste voorbeeld van dit soort grasland in Nederland en liggen er kansen om deze uit te breiden en voor de toekomst te behouden.

(Foto: Werk in het Holtingerveld: waar liggen de bommen? / Albert Henckel)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen