Waterschap wil luchtfoto’s inzetten: In vogelvlucht schoonmaak van sloten controleren  

Onderzoek vanuit de lucht.
Onderzoek vanuit de lucht.
Foto: WDOD

Meppel – Scherpere beelden en minder afhankelijk van het weer. Dat zijn de voordelen die het gebruik van luchtfoto’s in plaats van satellietbeelden hebben voor de controle op het schoonmaken van sloten. Althans, dat gaat Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) onderzoeken.

“Afgelopen jaren maakten we als eerste waterschap in Nederland gebruik van satellietbeelden om te controleren of sloten goed werden schoongemaakt door eigenaren”, vertelt dagelijks bestuurslid Herman Odink. “Ondanks het succes liepen we ook tegen enkele gebruikers-issues aan. We gaan kijken of we die kunnen oplossen door over te stappen op luchtfoto’s, gemaakt vanuit een vliegtuig met speciale apparatuur.”

Achterstallig onderhoud

Het schoonmaken van sloten is belangrijk, omdat achterstallig onderhoud kan leiden tot wateroverlast of beperkingen in de aan- en afvoer van water. Odink: “Ieder jaar controleren we 8.000 sloten op een goede schoonmaak door eigenaren, zoals gemeenten en agrariërs. Het gaat hierbij om een totale lengte van ongeveer 2.500 kilometer. Tot voorheen was hiervoor de inzet nodig van veel medewerkers in het veld. Nieuwe technieken maken het mogelijk deze controle met veel minder mensen uit te voeren. Dit is efficiënter en bespaart kosten. Satellietbeelden waren hierin een eerste stap. Nu proberen we het te finetunen met luchtfoto’s. Uiteindelijk rolt er een lijst uit de computer met groene vinkjes en rode kruisjes. Onze medewerkers hoeven hierdoor alleen nog die locaties te bezoeken die niet als ‘schoon’ worden aangemerkt.”

Hoe wordt de controle uitgevoerd?

Vóór 15 november worden de luchtfoto’s gemaakt, want voor die datum zouden de sloten schoongemaakt moeten zijn. Een intelligent computerprogramma analyseert deze foto’s en beoordeelt in welke sloot te veel begroeiing staat en in welke niet. Sloten met te veel begroeiing worden niet als ‘schoon’ beoordeeld en fysiek gecontroleerd. Blijkt na deze controle dat de sloot niet is onderhouden, ontvangen eigenaren van deze sloten een brief met het verzoek om dit alsnog te doen. “Ook in de watersector staat digitalisering en innovatie niet stil. Daar willen we ons voordeel mee blijven doen”, sluit Odink af.

Foto waterschap Drents-Overijsselse Delta

Reacties

Cookieinstellingen