Oogstdag Dwingeloo viert 40-jarig jubileum

Oogstdag in Lhee.
Oogstdag in Lhee.
Foto: Eigen foto

Lhee – De Oogstdag in Lhee is dit jaar toe aan de veertigste editie. Op 15 augustus 1981 vond dit jaarlijks terugkerende evenement voor het eerst plaats. Dit was ter gelegenheid van het 800-jarig bestaan van de gemeente Dwingeloo en werd geïnitieerd door het toenmalige bestuur van de VVV. Nu staat zaterdag 13 augustus in de agenda.

Vanwege het grote succes werd besloten om de Oogstdag elk jaar te organiseren en hiervoor werd de huidige stichting opgericht: Stichting Oogstdag 1981 Dwingeloo. De locatie is in de loop der jaren een paar keer gewijzigd. De eerste Oogstdag vond plaats aan de Bosrand en ook aan de Brug-es werd de Oogstdag enkele jaren gehouden. De huidige locatie, midden in Lhee tussen de Saksische boerderijen, sluit perfect aan bij de sfeer de Oogstdag uit wil stralen.

Een belangrijke plek

Voorzitter Jantiene Huizinga vertelt dat door de jaren heen de Oogstdag steeds meer is uitgebreid en dat educatie ook een belangrijke plek heeft ingenomen. „Het verbouwen, dorsen en verwerken van de rogge is waar de Oogstdag om draait, maar daarbuiten is onder andere ook te aanschouwen hoe groenten en fruit verwerkt werden en is er ook te ontdekken waar onze zuivelproducten vandaan komen. Daarbuiten worden nog vele andere ambachten uitgeoefend die dag.”

Sinds de vorige editie in 2019 is er een samenwerking met Rundvee Show Noord tot stand gekomen, waardoor bezoekers ook de veekeuring, waar de beste koeien beoordeeld worden, kunnen bezoeken.

Huizinga: „Om dit prachtige evenement tot stand te doen komen, leveren ruim 300 vrijwilligers elk jaar weer belangeloos een bijdrage aan de Oogstdag. Zonder deze Dwingelers zou het organiseren van een dergelijk evenement onmogelijk zijn. Zoals bij vele besturen van verenigingen en stichtingen is het momenteel lastig om nieuwe bestuursleden te vinden. Om het voortbestaan van dit prachtige evenement te waarborgen, zijn we op zoek naar nieuwe bestuursleden.”

Geïnteresseerden kunnen zich melden bij een van de huidige bestuursleden of een e-mail sturen naar [email protected]

Reacties

Cookieinstellingen