Agrariërs uit regio met Rabobank op studiereis naar Ierland

Koeien op Ierse bodem.
Foto: Rabobank

Meppel – Van 22 tot en met 24 oktober gaat Rabobank met een groep agrariërs naar Ierland. Tijdens de studiereis met het thema ‘meer melk uit gras’, verdiepen de ‘Hollandse’ agrariërs zich in het Ierse boerenbedrijf. Het doel van de reis is om melkveehouders meer kennis te laten krijgen over het maximale rendement uit gras.

‘We bevinden ons in een regio met een groot oppervlakte aan landbouwgrond waarop koeien van melkveehouders grazen. Een deel van die melkveehouders hebben wij uitgedaagd om mee te gaan naar Ierland. Agrarische ondernemers uit onze regio gaan samen met medewerkers van Rabobank op zoek naar het antwoord waarom het gras bij onze Ierse overburen meer maanden per jaar groen is.’ Vanuit de bank gaan Stéphan Plasschaert en Anneke Jorritsma- van der Zijl mee. Daarnaast vergezelt Jakob Brand, Internationaal Business Manager Food en Agri, het gezelschap tijdens de Ierlandreis. Zij zijn alle drie woonachtig in de regio.

Studiereis

Als grootste agri-bank in de wereld vindt de Rabobank het belangrijk om in te zetten op kennisvergaring en investeren ze met plezier in ons (wereldwijde) netwerk. Tijdens de studiereis naar Ierland leren melkveehouders uit de regio elkaar beter kennen en maken ze tegelijkertijd kennis met de visie van de Ierse agrariërs op de sector.
Er is natuurlijk niet zomaar gekozen voor Ierland als bestemming. In Ierland is het gras letterlijk groener. In het natte, gematigde klimaat groeit gras bijzonder goed. Het vee graast ruim acht maanden per jaar in de buitenlucht en zet dit vervolgens om in melk en vlees. Daarnaast moet de Ierse landbouw- en voedingsindustrie in 2020 volledig duurzaam zijn. Een interessante bestemming dus voor een studiereis.

Tijdens het bezoek aan Ierland gaan de Nederlandse agrariërs onder andere op bezoek bij de Nederlandse Ambassade in Dublin. Daar krijgen ze informatie over ontwikkelingen in de agrarische sector in Ierland. Ook laten ze zich inspireren door duurzaamheidsprojecten en Ierse collega’s die hun boerenbedrijf op een innovatieve wijze hebben ingericht. Zo staat een bezoek bij Robert Bryson op de planning. Hij is de vierde generatie op de ‘Carrick House Farm’. De laatste 28 jaar heeft hij zijn familiebedrijf omgezet van een boerderij met schapen, runderen en 35 melkkoeien, tot een boerenbedrijf met 190 melkkoeien! Hij zet in op duurzaamheid, werkt met een simpel systeem, focust op gras en richt zich onder andere op het laag houden van de kosten.

Reacties