Imkers in dop geslaagd voor basiscursus bijenhouden

De geslaagden.
Foto: Bijenvereniging

Pesse – De cursisten van de basiscursus bijenhouden Beilen en Pesse hebben weer examen gedaan. Van  de 15 kandidaten zijn er 11  meteen geslaagd terwijl één kandidaat herexamen gaat doen tegelijk met drie kandidaten die wegens werk in het buitenland niet aanwezig konden zijn.

De basiscursussen in Drenthe worden georganiseerd door groep Drenthe waarin de negen Drentse Bijenhoudersverenigingen nauw samen werken, onder auspiciën van de Onderwijscommissie van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging in Wageningen. De opleiding is erop gericht dat cursisten na afloop van de cursus in staat zijn zelf een bijenvolk te kunnen verzorgen.

Begeleiding

Het programma bestaat uit zes avonden theorie en negen dagdelen praktijk, waar men in drietallen onder begeleiding een bijenvolk leert verzorgen. De opleiding wordt afgesloten met een theorie-examen, waarbij 80% van de vragen goed moet zijn terwijl verder de praktijk is beoordeeld.  Na de opleiding is er een breed scala van vervolgopleidingen als cursussen voor gevorderden, koninginnen teelt, cursussen bijenproducten en cursus honingkeurmeester.

In Drenthe zijn dit jaar op drie plaatsen cursussen gegeven, te weten in Beilen/Pesse, Oosterhesselen en Zuidlaren. De cursussen voor 2019 stromen alweer aardig vol en de organisatie is al weer druk bezig met de planning en indeling van de cursussen. De geslaagden komen vooral uit Zuidwest-Drenthe.

Reacties