De kunstnier van Willem Kolff in Museum De Wemme

04 okt , 7:59 Er op uit
zuidwolde kunstnier kolff foto willem kolff stichting kampen
Zuidwolde - Joop Offerman verzorgt op zondagmiddag 20 oktober om 14.30 uur de lezing ‘De kunstnier van Willem Kolff’ of ‘Hoe een dokter uit Kampen het leven van tienduizenden mensen redde’. De toegang in De Wemme is gratis en het duurt ongeveer een uur.
Omdat er maar plaats is voor 60 personen, is aanmelden verplicht. Dat kan via [email protected] of dagelijks tussen 13.30 en 16.45 uur per telefoon (0528 373332).
Offerman is gepensioneerd internist en gespecialiseerd in nierziekten. Hij werkte in Isala Zwolle en heeft ruime ervaring met nierdialyse. Hij heeft  altijd veel aandacht voor patiënten, nieuwe ontwikkelingen en watermanagement voor dialyse gehad. Hij zit in het bestuur van de Willem Kolff Stichting in Kampen. Zijn lezing gaat over het leven van Willem Kolff en de ontwikkeling van de kunstnier vanaf 1943 tot nu.

Vader van kunstorganen

Willem Kolff (1911-2009) was een bijzondere man. Er is veel over hem te vertellen. Hij wordt wereldwijd beschouwd als de vader van kunstorganen en als één van de belangrijkste medische uitvinders van de twintigste eeuw. Door zijn uitvinding van de kunstnier in 1943 wordt hij gezien als de grondlegger van de moderne dialyse. Zijn uitvindingen redden tot op de dag van vandaag het leven van miljoenen mensen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog begint Willem Kolff zijn medische opleiding tot internist aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij werkt daarna ook enige tijd in het Bethesdaziekenhuis in Hoogeveen. In het stadsziekenhuis Stichting Engelenberg in Kampen ontwikkelt hij nog tijdens de oorlog de allereerste werkende kunstnier ter wereld. Voor het maken hiervan gebruikt hij onder andere overblijfselen van een Duitse bommenwerper, een waterpomp uit een T-Ford en cellofaan van de plaatselijke slager. In onze expositie ‘Typisch.nl’ staat een replica van deze eerste kunstnier.
(Foto: Stichting Willem Kolff Kampen)