Expositie van David de (foto)Graaf in de gelagkamer van De Wheem

Fotowerk in de gelagkamer te zien.
Fotowerk in de gelagkamer te zien.
Foto: David de Graaf

Oud Avereest – David de Graaf is een 40-jarige man met Downsyndroom. Werk van David is te zien in de gelagkamer van bezoekerscentrum De Wheem in Oud Avereest. David de Graaf begon met fotografie toen zijn ouders hem voor zijn zeventiende verjaardag in 2001 een eenvoudige camera cadeau gaven. Een digitale camera waarbij hij bij thuiskomst zelf de bestanden zo ‘in zijn computer kon prikken’.

Het ging toen nog niet om de foto’s als beeld, maar eerst en vooral om het communicatie-aspect. Wat had de niet zo bijster vlot pratende David meegemaakt die dag? Van het begin af aan heeft hij zo veel vastgelegd. ‘Voor mijn verslag’, zoals hij dat zelf vaak zegt. In de loop van de tijd stapte David over op steeds betere camera’s. Heel bijzonder was het moment dat weerman Peter Timofeeff voor het eerst een door hem gemaakte foto gebruikte in het RTL-Weerbericht van 16 juli 2003, ruim vijftien jaar geleden dus. David zou daarna –met vaders hulp- nog heel veel foto’s insturen naar het weerbericht, waarvan er in de loop van de jaren en tot heel recent heel wat in de uitzendingen gebruikt zijn.

Buiten de familiekring

Van het een kwam het ander. Zo deed David steeds meer ervaring op. In de loop van de jaren maakte hij steeds meer foto’s die het vertonen buiten de familiekring waard waren. Veel meer als foto dan als ‘verslag’. Vanaf september 2010 leverde David als vrijwillig medewerker jarenlang foto’s bij het weerbericht van de Opregte Steenwijker- en Meppeler Courant. Zo heeft hij ook vele voorbije zomers fotografisch verslag gedaan van de jaarlijkse zes Donderdag Meppeldagen (DMD) in die Meppeler Courant.

In het dagelijks leven heeft David een vaste parttime aanstelling op het landelijk bureau van de Stichting Downsyndroom (SDS), een middelgrote, landelijke patiëntenorganisatie, gevestigd in Meppel. Behalve eenvoudig kantoorwerk, het geven van presentaties en uiteraard ook het met enige regelmaat leveren van foto’s voor het eigen SDS-magazine Down+Up, probeert David ook gericht middelen te werven voor de SDS die altijd meer geld kan gebruiken om meer noodzakelijk werk te kunnen doen.

In de bediening

Behalve bij de SDS werkt David in het seizoen op woensdag- en vrijdagmiddagen en in het weekend bij Theeschenkerij De Wieden in Sint Jansklooster. In de bediening, maar regelmatig ook als fotograaf. Op dinsdag- en woensdagochtenden is David aan het werk in Coop-supermarkt Slomp in Nijeveen. Tenslotte fotografeert David tegenwoordig ook als vrijwillig fotograaf bij Landschap Overijssel alsmede bij het Drents Landschap.

De expositie bestaat hoofdzakelijk uit foto’s gemaakt in het Reestdal. Elke zondagmiddag van 12.00 uur tot 16.00 uur is bezoekerscentrum De Wheem geopend voor publiek. De monumentale boerderij is een heerlijke plek om te genieten van een kopje koffie of thee na een wandeling door het Reestdal. Het centrum wordt gerund door vrijwilligers van Landschap Overijssel die je graag meer vertellen over de prachtige omgeving. In de gelagkamer, waar zich een opkamer en bedstee bevindt kun je de foto expositie van David de Graaf bekijken. Bezoekerscentrum De Wheem zit op Oud Avereest 22 Balkbrug.

Meer over David op zijn website www.daviddefotograaf.nl.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen