Slipjacht Dwingeloo staat op Valentijnsdag gepland

Archieffoto slipjacht de Wijk 2015.
Archieffoto slipjacht de Wijk 2015.
Foto:

Dwingeloo – Als de weersomstandigheden en de bodemgesteldheid het toelaten, vindt woensdag 14 februari weer de jaarlijkse slipjacht van de KNJV in Dwingeloo plaats. Tegen 13.00 uur vindt bij woonservicecentrum De Weyert in Dwingeloo, de ‘Meet’ plaats.

De organisatie vindt dit een leuke toevoeging aan de traditie van de Meet. Hierbij worden, de Master, de Huntsman, de Whippers-in en de jachtruiters met de Engelse foxhounds, de zogenaamde meute, aan de bewoners en omstanders gepresenteerd.

Met snelheid bejagen

Daarna begint de slipjacht die uit drie runs bestaat van circa vijf kilometer lengte per run, met her en der een spectaculaire hindernis. Na iedere run volgt een rustpauze voor hond en paard, waarna men verder trekt naar de volgende run, een stuk van het parcours, waar de honden het spoor gevonden hebben en het dan met snelheid bejagen.

Tijdens de run geven de honden groot geluid en blaffen elkaar toe, ten teken dat ze het spoor gevonden hebben. Waar het spoor slechter wordt verminderd ook het blaffen. Met een slip wordt door de sliptrekker van te voren een spoor getrokken, waarbij zoveel mogelijk de gedragingen van de vos worden geïmiteerd. Door achter de volgauto aan te rijden, komt men op de mooiste plekjes terecht om de jacht te volgen.

Een koeienpens

Aan het eind van iedere slipjacht is de ‘kill’, hier krijgt de meute een koeienpens als substituut voor de bejaagde ‘prooi’. Deze kill vind plaats op de brink en bij Restaurant ‘Onder de Eiken’ krijgen de leden van het gemêleerde jachtgezelschap hun eigen beloning.

Het organiseren van de slipjacht gebeurt door enkele leden, in samenwerking met een plaatselijk slipjachtcomité en vele vrijwilligers. De organisatie is erop attent dat doorgangen worden opengemaakt, herkenbaar zijn en na afloop weer worden gesloten. Tevens zorgt zij voor de sherrystop en voor alles wat er nog meer bij komt kijken. Ook mede dankzij de vele landeigenaren, wordt het voor de jagers mogelijk gemaakt om van een fantastische jacht, door de prachtige omgeving van Dwingeloo te genieten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen