Staphorster Stipwerkdag in Museum Staphorst

02 sep 2023, 7:28 Er op uit
staphorster stipwerk1
Museum Staphorst
Staphorst - In Museum Staphorst wordt op zaterdag 9 september de jaarlijkse, Staphorster Stipwerkdag gehouden. Tussen 11.00 en 15.00 uur zijn belangstellenden welkom om dit immaterieel erfgoed te bekijken. Enthousiaste vakdrukkers van de Stichting Staphorster Stipwerk demonstreren het ambacht op de traditionele manier.
Daarnaast zijn vakkrachten bezig met het maken van stempeltjes. De patronen van het stipwerk ontstaan door de combinatie van een aantal verschillende stempels. Hoe dat gaat, is heel goed te zien bij de drukkers die zelf aan het werk zijn. Zij tonen hun vaardigheden en iedereen kan stempels en bedrukte stof of Staphorster Stipwerk-artikelen bij hen kopen.
Tijdens een doorlopende inloopworkshop mogen bezoekers ook zelf aan de slag met het Stipwerk. Zo kan iedereen in de praktijk kennismaken met deze oude ambachtelijke druktechniek, die op de Nationale inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed staat.
Met het bezoek aan het museum hebben bezoekers een mooie gelegenheid om de foto-expositie van Henk van der Leeden te bekijken. In de jaren tachtig ontdekte hij Staphorst en zag hij de charme van deze kleurrijke gemeenschap. Ook voor kinderen is er in het museum genoeg te beleven. Denk aan een speurtocht, een kaartje stippen, spelletjes van vroeger en de mogelijkheid om zich te verkleden in Staphorster klederdracht.
Aanmelden voor een workshop ‘Staphorster stipwerk’ kan via [email protected] of via de website www.staphorsterstipwerk.com .