Leerzame avondwandeling door de Kale Duinen

Aekingerzand.
Foto: Staatsbosbeheer

Elsoo Staatsbosbeheer houdt op 13 augustus een leerzame wandeling door het stuifzandgebied bij Appelscha, het Aekingerzand. Een gids van Staatsbosbeheer neemt deelnemers mee door dit indrukwekkende natuurgebied.

Het Aekingerzand wordt ook wel de ‘Kale Duinen’ genoemd. Vroeger stond hier eigenlijk te veel vee, waardoor gras en heide verdween. Daardoor ging het zand stuiven. Uiteindelijk ontstonden de  ‘Kale Duinen’. In deze ‘woestijn’ leven hele bijzondere planten en dieren, zoals de zandloopkevers, sluipwespen en de boomleeuwerik.  Zij overleven soms extreme omstandigheden. Zo kan in de zomer de temperatuur op de zuidhellingen oplopen tot 60 graden, terwijl het ’s nachts aan de grond vriest.

Leuke weetjes

De gids vertelt tijdens de wandeling allerlei leuke weetjes over de omgeving. Mogelijk wandelen we langs de Grenspoel, waar het vleesetende plantje de zonnedauw groeit. Daarnaast is er voldoende gelegenheid om stil te staan bij de weidsheid van het gebied, en je te verwonderen over de uitgestrekte zandduinen. In deze zandduinen staan  vliegdennen en knoestige eiken verspreid, bomen die voornamelijk op open zandgronden groeien.

De excursie is donderdag 13 augustus van 19.30 tot 21.30 uur en start op camping Wilhelminahoeve, Canada 3 in Elsloo.

Aanmelden noodzakelijk: via www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

Reacties