Zomeravondwandeling over Aekingerzand

Stiltewandeling.
Foto: Staatsbosbeheer

Appelscha – Staatsbosbeheer spreekt van een prachtige avondwandeling met een gids door het Aekingerzand. Dat staat te gebeuren op donderdag 16 juli in dit uitgebreide stuifzandgebied bij Appelscha.

Het Aekingerzand, ofwel de Kale Duinen bij Appelscha zijn enorm bekend. De zandverstuiving is ooit ontstaan door overbeweiding, waardoor de heide verdween en het zand ging stuiven. Nu weet men dat in deze ‘woestijn’ heel bijzondere planten-en dieren leven, die het kunnen volhouden in de soms extreme omstandigheden van dit gebied. In de zomer kunnen de temperaturen op zuidhellingen oplopen tot 60 graden, terwijl het ’s nachts aan de grond kan vriezen. Bewoners zijn bijvoorbeeld zandloopkevers en sluipwespen. Een kenmerkende broedvogel is de boomleeuwerik.

Grenspoel

De gids vertelt onderweg allerlei wetenswaardigheden over de omgeving. Waarschijnlijk gaat de wandeling langs de Grenspoel, waar het vleesetende plantje de zonnedauw groeit. Er is ook voldoende gelegenheid om de weidsheid van het gebied in te laten werken, voor verwondering over het de uitgestrekte zandduinen met de her en der verspreid staande vliegdennen en knoestige eiken.

De excursie is 16 juli van 19.30 tot 22.00 uur met start bij Camping Wilhelminahoeve, Canada 3 in Elsloo. Aanmelden noodzakelijk: via www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

Reacties