Kunst in het Spaarbankbos

22 mei 2019, 8:35 Cultuur
spaarkbankbos foto bertil zoer het drentse landschap
Bertil Zoer
Hoogeveen - Abstracte beelden van hout en metaal, installaties en foto’s, maar ook keramieken vogels, een tolwachter en een varken gemaakt van dunne mikado- achtige stokken. Een grote diversiteit aan kunstobjecten is binnenkort te aanschouwen langs de kunstroute Buitenkunst door het Spaarbankbos in Hoogeveen. Er zijn twintig kunstwerken te zien van evenzoveel, veelal Noord-Nederlandse, kunstenaars. Het project wordt zaterdag 1 juni geopend en duurt tot 1 oktober.
Samen met de boswachter van Het Drentse Landschap is een korte wandelroute van twee kilometer door het bos uitgezet. Deze route voert langs de kunstwerken die vrij in de natuur zijn geplaatst; in bomen, aan takken en op de grond. Het gaat om hedendaagse figuratieve, abstracte en conceptuele kunst. In Hotel restaurant De Spaarbankhoeve, dat midden in het Spaarbankbos ligt, wordt kwetsbaar werk geëxposeerd van nog eens drie kunstenaars.

Eerdere edities

Het kunstenaarsproject Buitenlucht
is een initiatief van de Hoogeveense kunstenaars Sejo Slingenberg en Jerry Bisschop en laat een grote verscheidenheid aan kunstwerken in de openbare ruimte zien. Het is alweer de vijfde editie van de tweejaarlijkse kunstroute. Net als tijdens eerdere edities van het kunstproject is een samenwerking aangegaan met Het Drentse Landschap. En dit jaar is ook Stichting Kunst & Cultuur betrokken bij de manifestatie. In 2013 werd Kunst op de Oude Kene georganiseerd, in 2015 Vam-art op de VAM berg en Tea-Time versus Art-Time
in 2017 in Echten. De kunstwerken worden vier maanden aan de natuur gegeven, waar alle weersomstandigheden vat op de werken krijgen en waardoor ze in de loop van de weken wellicht veranderen.

De locatie

De locatie van het kunstproject is het Spaarbankbos in Hoogeveen, ooit een nat heideveld. De Spaarbank in Hoogeveen kocht het terrein in 1890 als belegging en plantte er bos voor mijnhout in Limburg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er vlak voor de bevrijding een Duits munitietransport in het bos ontploft. Die ontploffing heeft er voor gezorgd dat er een gat in het bos is geslagen en bomen vol kwamen te zitten met granaatscherven. De bomen waren hierdoor niet meer bruikbaar voor de houtproductie. De Spaarbank heeft er vervolgens een wandelbos van gemaakt. In de loop der jaren is het een bos geworden met een rijke flora en fauna. In 2013 is het bos verkocht aan Het Drentse Landschap.

Het project

Het is bijzonder dat kunst in de openbare ruimte wordt geplaatst waar bezoekers het van dichtbij kunnen meemaken. Ook voor de deelnemende kunstenaars is dit speciaal. Zij geven hun kunstwerken over aan de natuur en laten zon, wind en regen hun werk doen. Het bijzondere is ook om gedurende de looptijd van het kunstproject te zien en ervaren hoe de natuur inwerkt op de kunstwerken.
In totaal doen er 23 kunstenaars mee aan het kunstproject. De kunstenaars komen uit verschillende regio’s van Nederland, al wonen meer dan de helft van de kunstenaars in de provincie Drenthe. Van de 23 deelnemende hebben 18 een kunstopleiding gevolgd en zijn vijf kunstenaars autodidact.

Instawalk

Op 22 juni organiseert Stichting Kunst & Cultuur een Instawalk rond de kunstwerken. Fotograaf en beeldend kunstenaar Sake Elzinga is gevraagd deze fotografiewandeling te begeleiden. Zowel professionele en amateurfotografen die actief zijn op Instagram kunnen deelnemen en tips krijgen van de fotograaf die jaarlijks alle kunst- en podiumactiviteiten van bijvoorbeeld Oerol vastlegt voor NRC Handelsblad.
De kunstroute is vrij te lopen. De officiële opening zal op 1 juni om 11:00 uur door wethouder Erik Giethoorn van de gemeente Hoogeveen worden verricht in De Spaarbankhoeve.