Lezing kunstenares Marijke Dijkstra in de Reestkamer

Werk Marijke Dijkstra.
Werk Marijke Dijkstra.
Foto: Eigen werk

ud Avereest – Marijke Dijkstra uit Deventer geeft zondag 28 januari van 14.30 uur tot 15.30 uur een lezing over haar werk in de Reestkamer, Oud Avereest 5 te Balkbrug. Momenteel exposeert zij in de Reestkamer onder de titel Kleurig pluimage.

“In de jaren `80 van de vorige eeuw, het nog pre-digitale tijdperk, trok ik met dia-projector en scherm van de ene vrouwenvereniging naar de andere om dia`s van mijn werk te laten zien en daar iets bij te vertellen.  Dat kon van alles zijn, een ontdekking van vorm of kleurgebruik die tijdens het maken ontstond, of het schilderij zien als een soort opheldering achteraf van wat zich in mijn brein heeft afgespeeld.  Kortom, het werd een heel persoonlijk verhaal”, vertelt Dijkstra.

Een rijk contact

“In het dagelijks leven hebben we het er niet vaak over wat ons beweegt.  Maar wat een rijk contact kan er ontstaan als we iets van onze diepere gedachten kunnen communiceren. Ook in de huidige presentaties vertel ik over de schilderijen, over het ontstaan ervan en lees gedichten voor die iets te maken hebben met de sfeer van het werk.  Nog steeds heeft het werk veel te maken met wat ik beleef, of komen heftige of ingrijpende gebeurtenissen soms in de schilderijen terecht.

Verder voel ik me geïnspireerd door het gedachtegoed van Etty Hillesum.  Over haar heb ik een serie geschilderd van 8 aquarellen, een Ode aan Etty, waar ik ook graag iets over vertel.” Een reis door haar oeuvre is als een soort reis door haar levensverhaal. “Waarbij, zoals ik vaak heb ervaren, voor velen aanknopingspunten te vinden zijn”.

De lezing wordt afgerond met een film die dit pas is gemaakt, met de titel:  De kleur van rouw is niet zwart. De tijdsduur van de lezing is ongeveer een uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen