Het Nieuwe Goed van start met jonge theatermakers

Het Nieuwe Goed.
Het Nieuwe Goed.
Foto: K&C

Hoogeveen – Theaters in Nederland staan voor een groot deel van de tijd leeg. Terwijl jonge theatermakers op zoek zijn naar goede accommodaties om te kunnen werken aan nieuwe producties. Stichting Kunst & Cultuur uit Drenthe heeft deze twee gegevens bijeengebracht in het project Het Nieuwe Goed.

Negen makers krijgen vanaf eind deze maand zes weken lang, twee dagen per week, de sleutel van theater De Tamboer in Hoogeveen. Ze kunnen er experimenteren en werken aan een vernieuwende presentatie dat een nieuw publiek naar het theater moet trekken. Een win-winsituatie voor theaterdirectie en makers.

Eerste editie

Geselecteerd voor de eerste editie van Het Nieuwe Goed zijn dansers Max Krijthe en Jayciley Jano en producer Jordan Withagen uit Hoogeveen. Maar ook visual artst Yannick Matahelumual en de muzikanten Danytha Postma en Nadua Kramer uit Assen zijn uitgekozen. Evenals de Meppelse Marit Nygard, spoken word artiest Eva Broekman uit Emmen en maskertheatermaker Sarah van der Meere uit Groningen.
In het gloednieuwe project kunnen de makers werken aan eigenheid en hun eigen talent ontwikkelen. Nu niet individueel, maar in een collectief. Ze krijgen daarbij professionele ondersteuning van creative producer Anouk Rutten. Naast Anouk kunnen de makers ook andere professionals inhuren dankzij een werkbudget. Gedacht kan worden aan een regisseur, scenograaf of decorbouwer.

Passagezaal beschikbaar

Theater De Tamboer in Hoogeveen stelt de Passagezaal beschikbaar. Pieter Bas Rebers, directeur van het theater liet zich verleiden tot dit experiment. “Als theater staan we altijd open voor nieuw en voor anders. Het ondersteunen van deze jonge podiumkunstenaars is interessant voor ons. Binnen Het Nieuwe Goed onderzoeken de makers namelijk niet alleen de mogelijkheden van het theater. Ze zoeken ook naar creatieve manieren om nieuw publiek te bereiken. Het Nieuwe Goed biedt ons wellicht nieuwe inzichten op het gebied van marketing en publieksbereik.”

Bijzondere producties

Projectcoördinator van Het Nieuwe Goed is Erik de Vries van Stichting Kunst & Cultuur. “Wij willen artiesten en makers in en uit Drenthe ondersteunen met het maken van bijzondere producties. Dit project neemt de vaak drempelverhogende randvoorwaarden weg. De locatie, financiering en de professionele begeleiding regelen wij vanuit Stichting Kunst & Cultuur samen met de Drentse theaters. We zijn blij met de financiële steun van provincie en fondsen. De makers hebben hierdoor volledige artistieke vrijheid om nieuw werk te creëren voor wellicht ook nieuw publiek. Publiek dat voorheen zelden tot nooit naar het theater ging.”

Reacties

Cookieinstellingen