Werk ‘verstilde leegte’ van Antoinette Cremers uit Ruinen hangt in Delft

Verstilde leegte.
Verstilde leegte.
Foto: Antoinette Cremers

Ruinen – Het werk “verstilde leegte” van Antoinette Cremers uit Ruinen was een van de 180 geselecteerde werken. In de lichtfabriek in Haarlem vonden de TV-opnames plaats van de vrije categorie, de productie van De nieuwe Vermeer. De opnames zijn weer enige tijd geleden, de laatste uitzending afgelopen zondag.

Van de 180 gemaakte kunstwerken komen de zes door Abbie Vandivere en Pieter Roelofs gekozen beste werken te hangen in Museum Prinsenhof Delft, maar alle andere kunstwerken zijn te zien in het volle licht (van Vermeer).  Al de 180 werken zijn te zien in Delft. Deze werken zijn tentoongesteld in etalages van winkels, achter ramen van woonhuizen en in de Maria van Jessekerk in de Delftse binnenstad. In de Maria van Jessekerk is het werk te zien van Antoinette Cremers uit Ruinen. Het werk is te zien vanaf 20 maart tot en met 7 mei 2023.

De drie Maria’s

Verstilde leegte, geïnspireerd op het werk van de drie Maria’s bij het lege graf van Christus. Een van de verdwenen werken van Johannes Vermeer. Antoinette heeft hier haar eigen invulling aan gegeven en nodigt uit tot nadenken.

Verstilde leegte

Verstild blijven de drie Maria’s achter. Het doek tastbaar aanwezig, troostend de kleur blauw. Zacht voelen de vezels, vezels van een schapenvacht, zacht, warm tot doek gevilt. Aanraken, aangeraakt worden, verlangen. Transparante zijde wiegt heen en weer, haar scheurranden laten voelen de prikkelbaarheid van brandnetelgaren. Hard en zacht, het wisselt elkaar af. Leeg is het werk, verstild. Een uitnodiging in meditatie, even stilstaan of even je gedachten zijn eigen gang laten gaan. Verstilde leegte. Bewust kiest Antoinette voor soberheid, zodat leegte kan verstillen en er ruimte is voor ieders gedachten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen