Museum de Proefkolonie ontvangt cheque van VriendenLoterij en breidt uit met nieuwe tentoonstelling over armoede

Het museum kreeg 400.000 euro van de VriendenLoterij.
Het museum kreeg 400.000 euro van de VriendenLoterij.
Foto:

Frederiksoord – Museum de Proefkolonie in Frederiksoord heeft van de VriendenLoterij een cheque gekregen ter waarde van 400.000. Het museum gaat de bijdrage gebruiken voor uitbreiding van de tentoonstellingsruimte met een nieuwe expositie over armoede in de samenleving.

“Door deze bijdrage kunnen wij een uitgesproken wens van het publiek verwezenlijken”, reageert Friso Visser, directeur van het museum. Hij noemt de cheque een prachtige verrassing voor het museum. Gisteren werd het museum door de VriendenLoterij verrast met de cheque.

Armoede

In de nieuwe tentoonstelling wordt een koppeling gelegd tussen de armoede van toen en hedendaagse armoede in Nederland. Bij de realisatie van de expositie gaat het museum inclusief te werk en werkt het nauw samen met mensen die in armoede leven.

“Armoede is een zeer actueel onderwerp en geen mooi, maar wel belangrijk verhaal om te vertellen en dialoog over te voeren”, zegt Frido Visser. “Met de extra tentoonstellingsruimte maken we het museum compleet.”

Samen met mensen die nu in armoede leven wordt een nieuwe expositie ingericht. Het museum wil hiermee de aandacht vestigen op armoede in de samenleving en laten zien dat de wens van toen om armoede uit te bannen nog altijd een actueel vraagstuk is.

‘Bijzonder museum’

Dankzij 1,1 miljoen deelnemers kon de VriendenLoterij over 2022 opgeteld een bedrag van 134,8 miljoen euro schenken aan 57 culturele partners en meer dan 3500 clubs en verenigingen.

“Museum de Proefkolonie is een bijzonder museum waar de bezoeker ervaart hoe Nederlanders in de 19e eeuw in armoede leefden”, zegt Jonne Arnoldussen, managing director van de VriendenLoterij. “Helaas is armoede niet alleen een probleem van vroeger. We zijn dan ook blij dat we, dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij, het museum met een bijdrage van 400.000 euro kunnen steunen om dit belangrijke sociale vraagstuk onder de aandacht te brengen aan de hand van verhalen van mensen die zelf in armoede leven.”

Werelderfgoedstatus

Het museum in Frederiksoord is een van de Koloniƫn van Weldadigheid, dat onder de van Unesco Werelderfgoedstatus valt. Het museum werd in 2019 geopend. In het museum wordt het unieke verhaal van de Maatschappij van Weldadigheid op multimediale wijze verteld. Het was generaal Johannes van den Bosch die in 1818 deze maatschappij oprichtte met als doel arme stedelingen na de Franse overheersing nieuw perspectief te bieden. Zij kregen werk en onderdak, er was een school voor kinderen en een ziekenfonds. Het systeem wordt beschouwd als de bakermat van onze verzorgingsstaat.

Foto: Amy van Leiden

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen