Drogteropslagen staat centraal in achtste boerderijenboek

Foto:

Drogteropslagen – Het ene boek volgt het andere op: woensdag 26 januari is het achtste deel van het Boerderijenboek van Zuidwolde verschenen. In dit deel beschrijven Henk van Goor en Jan Kwant het centrale deel van Drogteropslagen, de buurtschap, de bewoners en hun boerderijen.  Waren er in dit gebied halverwege de negentiende eeuw nog geen boerderijen, tachtig jaar later waren er ruim 45 en anno nu is het aantal op de vingers van één hand te tellen.

In het eerste hoofdstuk wordt verhaald hoe Drogteropslagen zich rond 1850 kenmerkte als een dorp van turfgravers, die hier vanuit Friesland en de Kop van Overijssel neerstreken.  In hoofdstuk 2 wordt het verhaal van de boerderijen in het veenkoloniale deel van het dorp verteld. Hier bepaalde de Hoofdwijk het dorpsbeeld en voor een deel ook het agrarisch leven. In hoofdstuk 3 wordt het westelijke deel beschreven, van de basisschool tot aan de Reestweg. In feite de voortzetting van hoofdstuk 2, maar hier geen bruggen en vervoer over het water.

Afgewisseld

De beschrijving van de boerderijen en hun bewoners wordt afgewisseld met een aantal toegiften, waarin een bepaald aspect van het dorpsleven of een persoon die een bijzondere betekenis heeft gehad voor het dorp, nader wordt uitgelicht.

Het boek bevat bijna 120 pagina’s en de tekst is opgeluisterd met talrijke foto’s en andere illustraties. Het boek is te verkrijgen via www.oudheidkamerzuidwolde.nl, of email: info@oudheidkamerzuidwolde en kost € 15,00 (€ 20,00 incl. verzendkosten)

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen