Gratis digitaal kerstconcert door koorschool Viva la Musica

Viva la Musica
Foto: Eigen foto

Ruinerwold – Koorschool Viva la Musica zit niet stil in deze coronatijd. Vanaf zondag 20 december 16.00 uur is via YouTube gratis een opname te beluisteren van het kerstconcert van koorschool Viva la Musica. De koorschool wil alle trouwe fans en luisteraars laten genieten van sfeervolle kerstmuziek in deze tijd waarin een live kerstconcert niet mogelijk is.

Viva la Musica heeft haar basis in Drenthe en wil dit jaar de luisteraars uit Drenthe extra verrassen met een gesproken commentaar tussen de liedjes in de Drentse taol. Bij ieder lied komt er een kleine uitleg, zodat de bezoekers goed de betekenissen van de teksten kunnen volgen. Aaldert Oosterhuis, een wel bekende stem op de Drentse radio, vertelt waar de muziek over gaat.

Natuurgetrouw

De kinderen van de verschillende koren willen toch graag de sfeervolle kerstmuziek laten horen die ze dit jaar hebben ingestudeerd, al kan het dan niet live. De dirigent van alle koren, Ceciel van der Zee, hoopt dat de warmte en de vrolijkheid van de jonge enthousiaste stemmen voelbaar is door het scherm heen. Het bestuur van de stichting probeert de opname van dit kerstconcert zo natuurgetrouw mogelijk aan te kleden, zodat het voor de luisteraars thuis is alsof ze er bij aanwezig zijn.

Het concert begint met het beginnerskoor. Deze kinderen, in de leeftijd van 6 tot 9 jaar, zingen eenvoudige Nederlandstalige kerstliedjes. Veel kinderen krijgen kleine solo`s zodat ze al kunnen wennen aan het zelfstandig musiceren.  Met Mannes Hofsink aan de piano zingen ze over de herders, de klokken die klinken, de schaapjes, de staldeur die kraakt en ze eindigen met het bekende ‘Midden in de winternacht’.

Ave Maria

Het kinderkoor, met kinderen van 9 tot 12 jaar, heeft wat moeilijker repertoire. De kinderen zingen uitsluitend in buitenlandse talen, voornamelijk Engelse carols, onder andere een vrolijk tweestemmig lied over de kerstklokken, de engelenzang en de geboorte-aankondiging van de engel Gabriel aan Maria. Een oeroud Iers Wiegelied wordt gezongen in het Gaelic, de taal die in Ierland en sommige delen van Groot Brittannië nog wordt gesproken als overblijfsel van het oude Keltisch. En het Ave Maria van Gabriel Fauré wordt gezongen met orgelbegeleiding, die Mannes Hofsink ook voor zijn rekening neemt.

Noordelijke landen

Het jeugdkoor zingt vooral meerstemmig a-capella repertoire en voert de luisteraars in de keuze van zijn liedjes door allerlei landen en sferen. Er zijn vier wiegeliederen bij, in het Frans, Engels, Duits en Nederlands, heel verschillend van elkaar maar alle heel teder. Ook zingen de jonge vrouwen een Engelse carol waarin het kerstverhaal door de ogen van een ezel wordt beschreven, waarbij je de klokken hoort klingelen op de achtergrond. Die kerstklokken komen in veel liedjes voor, ook in het Oekraïense klokkenlied en een verstild en magische avondlied uit Letland. Tussendoor klinkt het juichende Gaudete uit de 15e eeuw. Een lied dat weer uit een hele andere bron komt en ook goed past bij deze kersttijd is ‘May it be’. Dat is een vierstemmige zetting van de muziek van de Noorse zangeres Enya dat de meeste luisteraars zullen herkennen van de verfilming van het boek ‘In de ban van de ring’.  Het jeugdkoor en het kinderkoor sluiten samen af met het bekende Engelse kerstlied  ‘Brightest and best’.

Gratis link

Het concert wordt opgenomen in de kerk van Blijdenstein in Ruinerwold. Op de website van de koorschool www.KoorschoolVivaLaMusica.nl  verschijnt zondag 20 december een link. Iedereen die erop klikt, kan het concert dan gratis beluisteren. Na afloop verschijnt er een gironummer waarop de luisteraars een vrijwillige bijdrage kunnen overmaken om de koorschool van deze kinderen te ondersteunen.

Reacties