Concert Bonhoeffer Ein Liedoratorium in Alteveer

Comité Venster van de Vrijheid: Theo Boer, Gerda Boer-Huisjes, Carine Pol, Martin van den Hof, Johan Jonkman.
Foto: Henk Sieders

Alteveer – Euphonia Christelijke Oratoriumvereniging Zwolle-Zuid geeft op zaterdag 18 april een concert in de Dorpskerk in Alteveer. Het is één van de programmaonderdelen van het herdenken en vieren van 75 jaar vrijheid. Uitgevoerd wordt Dietrich Bonhoeffer – Ein Liedoratorium. Het concert begint om 20.00 uur. Zaal open en ontvangst met koffie vanaf 19.15 uur.

Medewerking aan dit concert verlenen: Tineke Jansen – sopraan, Egbert Veldman – bas, Jos Mulder – pianist en Peter Ros – verteller. De instrumentale begeleiding wordt verzorgd door Musica Michaelis. Het geheel staat onder leiding van de dirigent Wolfried Kaper.

Dietrich Bonhoeffer

De Duitse theoloog en verzetsstrijder Dietrich Bonhoeffer werd in 1906 geboren en groeide op in Berlijn. Vanaf 31 januari 1933, de dag waarop Hitler in Duitsland de macht overneemt, stond zijn leven in het teken van verzet. Op 5 april 1943 werd Bonhoeffer gearresteerd en gevangengezet. Op 9 april 1945 werd hij in het concentratiekamp Flossenbürg opgehangen. Zijn laatste woorden: “Dit is het einde, voor mij het begin van het leven”. Bonhoeffer werd 39 jaar.

Componist Matthias Nagel en tekstdichter Dieter Stork hebben teksten van Dietrich Bonhoeffer gebruikt om inzicht te geven in de gedachten van deze bekende theoloog. Een spreker, een koor, solisten en een klein instrumentaal ensemble vertellen over het leven van Bonhoeffer en de beslissingen die hij moest nemen. De uiteenlopende muzikale verklankingen, waaronder meer Gregoriaans, koralen, eigentijdse toonzettingen en zelfs een spreekkoor in voorkomen, maken het voor de luisteraars interessant. De teksten van Dietrich Bonhoeffer en de manier waarop hij in het leven stond, komen op een heel directe manier tot leven. Het koor Euphonia wil de boodschap graag laten horen om bij te dragen aan het ideaal van Bonhoeffer, die zijn medemensen aanmoedigde om hun geloof gestalte te laten krijgen in naastenliefde.

Toegangskaarten

Toegangsprijs €10,- inclusief een programmaboekje en koffie/thee vooraf. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via [email protected] of tijdens de filmavond op 13 maart in een zaal achter dezelfde kerk (Alteveer 21, 7927 PA, Alteveer), waar om 20.00 uur de film “Bonhoeffer: Agent of Grace” getoond wordt. Opgave via bovenstaand mailadres.

Reacties