Elsbeth Etty, Lukas Koops en Saskia Goldschmidt in Amen

Elsbeth Etty
Elsbeth Etty
Foto: Huub Liebrand

Amen – Wilmink-biograaf Elsbeth Etty is vrijdag 8 februari  te gast in De Literaire Hemel. Willem Wilmink (1936-2003) is naar eigen zeggen nooit ouder geworden dan elf. In ‘In de man zit nog een jongen’ laat Etty zien dat
zijn onvolwassenheid een handicap was, maar ook zijn poëtisch kapitaal. De biografie is ontluisterend maar ook ontroerend.
Saskia Goldschmidt verruilde haar woning in Amsterdam tijdelijk voor een huisje op het erf van een melkveehouderij op het Groningse platteland en verdiepte zich in de aardbevingsproblematiek. Het resultaat: de actuele roman ‘Schokland’.
Lukas Koops rekent in zijn Drentstalige roman ‘Villa Thrianta’ on-Drents af met zijn vroegere hoofddirecteur. Of is het een fictief verhaal over chaos, haat, nijd en machtsmisbruik bij een regionale omroep? Joep van Ruiten en Annette Timmer interviewen de schrijvers. Pianist Freek Luik zorgt voor muziek.

Elsbeth Etty studeerde Nederlands in Amsterdam toen Willem Wilmink daar colleges poëzie gaf. Ze is literair criticus, columnist en voormalig bijzonder hoogleraar literaire kritiek. Etty promoveerde in 1996 cum laude op een proefschrift over het leven van Henriette Roland Holst. ‘Liefde is heel het leven niet’ werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en bekroond met de Gouden Uil en de Busken Huetprijs. Willem Wilmink, die zichzelf het liefst een volksdichter noemde, voelde zich onder meer verwant aan Henriette Roland Holst. Hij zag het boek over deze dichteres als goed voorbeeld van een serieuze, integrale literaire biografie.
Elsbeth Etty sprak met tientallen tijdgenoten en intimi van Wilmink en kreeg de beschikking over zijn privéarchief. Daaruit blijkt dat hij veel dingen aanzienlijk mooier heeft voorgesteld dan ze waren. De nationale troetelbeer was ook een driftige man met angsten en neuroses, die absoluut niet voor zichzelf kon zorgen.

Participerend

Elk boek van Saskia Goldschmidt begint met intensief journalistiek en participerend onderzoek. Ook voor ‘Schokland’ volgde ze dit procedé. Vanaf najaar 2016 verbleef ze geruime tijd op het Hogeland van Groningen, in een klein huisje buiten het dorp. Het verhaal draait om drie generaties van een familie op een boerderij bij Warfhuizen. Naast de aardbevingsthematiek komt de opvolgingskwestie aan de orde. De dochter wil op de biologische toer en krijgt een relatie met een andere boerin en dat doet stof opwaaien in haar conservatieve milieu.

Lukas Koops was 23 jaar in verschillende functies werkzaam bij RTV Drenthe. Hij maakte goede en slechte tijden mee. In 2006 publiceerde hij ‘Altijd in de buurt. Zestig jaar regionale omroep in Drenthe’. Hierin beschreef hij de historie in hoofdlijnen, gebaseerd op archiefmateriaal en verhalen van omroepmedewerkers uit heden en verleden. Voor ‘Villa Triantha’ putte hij uit eigen ervaring. De periode van twaalf jaar geleden leverde stof genoeg op voor een boek dat volgens Koops nadrukkelijk niet om feiten draait. Al is er een link met de werkelijkheid.

De Literaire Hemel, vrijdag 8 februari 2019 in café De Amer in Amen
Aanvang: 20.30 uur. Toegang: € 15,00
Reserveren via [email protected]
Zie voor complete voorjaarsprogramma https://www.literairehemel.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen