Workshop vacht vilten bij schaapskooi Achter ‘t Zaand

Drents heideschaap (Ovis domesticus), Schapen (Bovidae), Evenhoevigen (Artiodactyla), Zoogdieren (Mammalia), fauna, schaap, zoogdier - Nationaal Park Dwingelderveld, Dwingeloo, Drenthe, Nederland, Europa, Nationaal Park Dwingelderveld
Drents heideschaap (Ovis domesticus), Schapen (Bovidae), Evenhoevigen (Artiodactyla), Zoogdieren (Mammalia), fauna, schaap, zoogdier - Nationaal Park Dwingelderveld, Dwingeloo, Drenthe, Nederland, Europa, Nationaal Park Dwingelderveld
Foto: Natuurmonumenten

Lhee – Natuurmonumenten houdt vrijdag 29 juni een workshop vacht vilten. De vachten zijn afkomstig van de Drentse heideschapen van schaapskooi Achter ’t Zaand in Lhee. Hier vindt ook de workshop plaats. De start is om 10.00 uur. Onder goede begeleiding leert de deelnemer de techniek en gaat hij om 16.00 uur met het zelf gevilte vacht naar huis. Vooraf aanmelden is verplicht en kan via www.natuurmonumenten.nl/agenda.

De schaapskudde van Natuurmonumenten in Lhee bestaat uit Drentse Heideschapen. Door hun harige lokken en fijne onder-wol zijn de vachten van deze schapen heel geschikt om te vilten. De herders van Natuurmonumenten scheren de schapen zelf, dus je weet echt waar je vacht vandaan komt.

Aan het werk

Vilten vraagt om fysieke kracht, omdat er met wol water en zeep van meerdere lagen wol één geheel gemaakt wordt. Bij dit proces word je goed begeleid, zodat iedereen aan het eind van de dag met een mooie vacht naar huis gaat. De dag start met het vertrek van de kudde. Daarna gaan de deelnemers aan het werk.

De workshoplocatie is op een prachtige plek: bij mooi weer buiten vóór de schaapskooi. De schaapskooi ligt midden in de natuur van het Dwingelderveld aan de noordkant van de heide. Bij minder weer kunnen de deelnemers terecht in de nieuwe ontvangstruimte bij de schaapskooi met uitzicht op het Dwingelderveld.

Informatie

De workshop kost € 75,- voor leden van Natuurmonumenten en € 90,- voor niet-leden. De vacht, koffie, thee en een biologische lunch van Theehuys de Anserdennen zijn bij de prijs inbegrepen. Deelnemers wordt aangeraden oude kleding aan te trekken die vies/nat mag worden en schoeisel met een goed profiel. Ook een vuilniszak of oude mand mee nemen kan handig zijn voor het vervoeren van de natte vachten. Meer informatie over deze workshop staat op de website van Natuurmonumenten. Aanmelden is verplicht. Je kunt je ook alvast aanmelden voor de workshops op 4 augustus of 14 september.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen