In de gemeente De Wolden verrijst de ene na de andere kleine EAZ-windmolen op boerenerven. Vijftien meter hoog, mooie kleuren en zeker niet opvallend in het landschap. Ook belangrijk: de windmolen is niet heel erg duur en maakt het voor veel agrariërs mogelijk om, al dan niet in combinatie met zonnepanelen, energieneutraal te boeren.
Ze kiezen er niet voor niets voor, hebben daar onderzoek naar gedaan, berekeningen gemaakt en geconcludeerd dat het zeker rendabel is. De EAZ’s zijn populair in De Wolden, zo zelfs dat de Kringloopwinkel in Ruinerwold er ook eentje heeft draaien, tot volle tevredenheid. In dat licht valt het niet te rijmen dat Jacob Bakker, secretaris van
LTO Noord afdeling Zuidwest-Drenthe, dinsdagavond op een webinar over deze windmolens van de gemeente Meppel de uitspraak deed dat kleine windmolens niet rendabel zijn. Daarom zal LTO Noord de plaatsing van kleine windmolens in Nijeveen niet promoten onder haar leden.
Eigen verantwoordelijkheid
De uitspraak van Bakker, zelf agrariër in Nijeveen, wekt verwondering en irritatie op. Want waar bemoeit LTO Noord zich eigenlijk mee? Is het niet de verantwoordelijkheid van iedere ondernemer om dit voor zichzelf te bepalen? Snappen de boeren die er al een hebben, er niets van?
Selfie
Bakker heeft wel een punt waar het gaat om het plan van de gemeente Meppel, dat de kleine windmolens binnen het bouwblok moeten worden geplaatst. Dat kan inderdaad opbrengst schelen, de gemeente denkt erover om dat in de voorschriften op te nemen. In Meppel willen ze plaatsing van EAZ-molens in regels vastleggen, maar misschien is het goed dat wethouder Jaap van der Haar eens bij de buren van De Wolden gaat kijken. Een Tourtje EAZ dus, waarin hij kan zien dat de groen-oranje molens met fraaie houten wieken nergens opvallen, maar wel hun werk doen.
Grotere windmolens
De LTO-bestuurder stelt vast, zo staat in de Meppeler Courant van woensdag 10 maart, dat windmolens met een hoogte van 20 tot 25 meter wél rendabel te krijgen zijn. Hij vergeet daarbij gemakshalve dat op dit moment die grotere windmolens geen ruimte is op het netwerk van Enexis. Voor de EAZ-molens is dat geen probleem, want die staan alleen maar bij kleinverbruikers en dan kunnen er nog wat zonnepanelen bij ook. Heb je het hele jaar eigen stroom. Belangrijker: er is voor grotere windmolens maar weinig draagvlak te vinden in de buurt.
LTO moet zich verre houden van dergelijke adviezen, die niet in het belang van de boeren zijn. LTO moet niet op de stoel van de boer gaan zitten. Op deze manier vervreemdt de organisatie zich nog meer van de achterban. Bij de biologisch-dynamische boerderij de Naoberhoeve in Echten zijn ze ook al geen fan meer van LTO, want mede door hun standpunt dat alle boeren gelijk moeten worden behandeld, liep de kleine Naoberhoeve tegen een fikse boete aan van 22.000 euro. Ze zijn daar inmiddels geen lid meer.