Column: Strenger carbidbeleid in De Wolden is enkel voor de bühne

Binnen de gemeente De Wolden is het carbidschieten een jarenlange traditie, waar voormalig burgemeester Roger de Groot zelfs iedere oudejaarsdag een rondje maakte door de gemeente. Zo kon hij met eigen ogen zien hoe diep carbidschieten in de Wolder samenleving is geworteld. De Groot reikte jaarlijks De Golden Pulle uit aan een groep schutters en reikte rode BOCK-oorbeschermers uit. Tóch komt de gemeente met aanvullend beleid: wie op 31 december met carbid wil schieten, moet dat twee weken tevoren al melden bij de gemeente.

Daarbij moet zelfs het aantal schutters worden aangegeven en er is nog meer gewijzigd beleid op komst. In de toekomst zou het maar zo kunnen zijn dat het carbidschieten alleen toegestaan is voor volwassenen: je moet dus 18 jaar of ouder zijn. In alle andere gevallen moet er een volwassene bij zijn als toezichthouder. Het is een wens van politie en hulpdiensten om ruim tevoren te weten waar geschoten wordt met carbid, zodat ingespeeld kan worden op mogelijke problemen. In De Wolden kan echter zo een lijst worden opgemaakt van de locaties waar met carbid wordt geschoten, vraag maar aan de mensen van Young De Wolden, aan de vorige burgemeester of zelfs aan de wijkagenten. Want Roger de Groot liet zich vrijwel altijd vergezellen van een wijkagent en jongerenwerker bij zijn rondje langs de knalvelden. Op initiatief van de gemeente werd zelfs een speciaal carbidfilmpje gemaakt door Ronald Buld, zie de bijgaande link.

Paternalistisch

De wijziging in de gemeentelijke APV past naadloos in de landelijke paternalistische houding van hogerhand, die vooral wordt ingegeven door alle calamiteiten die in de grote steden plaatsvinden. In De Wolden heeft zich de afgelopen jaren nooit een calamiteit voorgedaan. De knallers weten uit ervaring hoe ze met het carbid om moeten gaan, er wordt sinds jaren zelfs carbidschietles aan de jeugd gegeven in Ruinerwold. Dat was een initiatief van Imre Gol, de zoon van raadslid Gebrand Gol (Gemeentebelangen). Niet voor niets dat Gerbrand donderdagavond in de vergadering van de gemeenteraad flink tegengas gaf in de discussie. Uiteindelijk ging ook zijn fractie akkoord met de APV-wijziging, misschien mede doordat waarnemend-burgemeester Janny Vlietstra al aankondigde dat er zeker geen heksenjacht plaats gaat vinden tegen illegale carbidschutters. Volgens haar heeft de politie daar helemaal geen tijd voor en wordt hooguit een waarschuwing gegeven.

BOCK.

Dat zegt eigenlijk al genoeg, dat ze bij de gemeente De Wolden ook niet staan te juichen om dergelijke maatregelen. Terecht, want als er ergens serieus met carbid wordt omgegaan, is het wel in deze gemeente. Wie jaarlijks een rondje maakt, kan dat met eigen ogen zien. En een regel dat kinderen onder de 18 jaar niet meer zonder toezicht mogen knallen, is net zo lachwekkend als jongeren van 16 te verbieden een biertje te drinken. Wordt deze jeugd straks ook verboden seks te hebben voordat je 18 jaar bent, omdat je dan allerlei enge ziektes op kunt lopen of wellicht zwanger kunt raken (of maken)? Of mag dat dan ook alleen maar onder toezicht van ouderen?

Carbid Highschool

In de praktijk zal het zo zijn dat iedereen gewoon lekker doorknalt en dat in geval van 18-minners nu toch al met 18-plussers mee knallen. En de jongere jeugd knalt mee in de Carbid Highschool van Imre Gol aan de Dokter Larijweg. Oja, en een andere maatregel die wordt genoemd, is dat niet ‘onder invloed’ mag worden geschoten. Logisch dat je bij carbidschieten helder van geest blijft, dat gebeurt nu ook al. in De Wolden hebben ze de BOCK al heel wat jaren omarmd, onder aanvoering van Roger de Groot enorm veel aandacht aan besteed. De Bewust Oplettende Carbid Knaller. Kijk maar eens op deze site. De maatregelen zullen voor De Wolden een carbidstorm in een glas water blijken te zijn. Zeker in coronatijd, waar de vrijheden al zo zwaar zijn ingeperkt, zit niemand te wachten op een heksenjacht. Bovendien: de carbidschutters in De Wolden hebben wat dat betreft meer verantwoordelijkheid dan bepaalde relschoppende lieden in niet nader te noemen regio’s van Nederland en zullen nooit de intentie hebben de druk op de zorg in coronatijd te vergroten. Laat de bus maar lekker knallen op 31 december.

Peter Nefkens

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen