Column: Young De Wolden

Young De Wolden.
Foto: Artizzl media

Al enige maanden worden we in De Wolden verblijd met de activiteiten van Young De Wolden. Het is de paraplu waaronder het jongerenwerk in de gemeente nu valt en is in vele dorpen al nadrukkelijk aanwezig geweest. Volgens het Plan van Aanpak wil Young De Wolden zich de komende vier jaar vooral richten op de jeugd van 12 tot 23 jaar. De start is veelbelovend geweest, met activiteiten als teenageparty’s, een wedstrijd op de Playstation rond de al jaren populaire computergame FIFA en een zaalvoetbaltoernooi voor keten.

Welzijn De Wolden, want daar begon het allemaal, is met deze stap op de goede weg. Het gaat om een leeftijdscategorie waar de verleidingen van het leven op de loer liggen en voor minder fijne situaties kan zorgen. Die verleidingen zijn ook voor andere leeftijdscategorieën wel verscholen achter iedere boom, maar op jonge leeftijd is het allemaal net even wat onbekender en spannender. Bovendien willen jongeren niet graag buiten de boot vallen en er bij horen. Daarom is het goed dat jongerenwerkers van Welzijn De Wolden zich ook op middelbare scholen melden, in Hoogeveen, Dedemsvaart en Meppel, waar de Wolder jeugd zich na hun basisschoolperiode verder ontplooit.

Simpele acties

Het lijken soms simpele acties, zoals die fietslichtjescontrole of een zaalvoetbaltoernooi voor keetjongeren, maar het is wel de manier om jongeren op hun verantwoordelijkheid te wijzen en om met ze in gesprek te gaan. Het mooie is ook dat de jeugd gemotiveerd wordt om zelf met ideeën voor activiteiten te komen en dan ook zelf mee te doen in de organisatie. Het FIFA-kampioenschap was een idee van de jeugd zelf en, op het dorp de Wijk na dan, een aardig succes voor deze eerste keer. En zo staan er al de nodige andere activiteiten op de agenda, maar kan de jeugd gerust met lumineuze ideeën op de proppen komen. Graag zelfs, zeggen ze bij Young De Wolden.

In dat opzicht was het zondagmiddag mooi om te zien dat de wedstrijd gehaktballen braden bij café Hees in Ruinen ook drie betrekkelijk jonge deelnemers trok. Net niet de doelgroep van Young De Wolden vermoed ik, maar waarom zouden de 12- tot 23-jarigen ook niet mee kunnen doen aan zo’n wedstrijd? Misschien moet de bal gehakt dan vervangen worden door ‘de beste pizza’ of ‘de beste kapsalon’, al dan niet met kip of shoarma. Het zou een mooie uitdaging zijn voor de jeugd en bovendien heel leerzaam. Want wat is er nu mooier om vroegtijdig actief te zijn in de keuken? En ik weet in ieder geval al wel één iemand die in de jury plaats wil nemen.

Reacties