Stichting Barak Linde organiseert middag met verhaalvoorstelling

Barak Linde, toneel van een lezing.
Foto: Artizzl Media

Zuidwolde – Na de afbraak en wederopbouw van Barak Linde en de filmopnames van Het Videodagboek van Anne Frank, vindt het bestuur van de stichting het tijd voor een volgende activiteit. Met het doel voor ogen, om de barak en haar geschiedenis voor de huidige en komende generaties te behouden, wordt in samenwerking met schrijver Janne IJmker op 31 oktober een verhaallezing gepresenteerd.

Deze vindt tweemaal plaats, om 13.30 en 15.00 uur en de leeftijd is vanaf 11 jaar. De barak is te vinden naast Museum De Wemme. Toegang is gratis, koffie en thee staan klaar, maar de ruimte is niet verwarmd. Kaarten zijn af te halen bij Henk Dekker Mode, Hoofdstraat 60, 0528-373035.

De werkverruimingskampen waren in de jaren dertig door de Nederlandse Regering gebouwd om werklozen in het kader van de werkverschaffing te huisvesten. Een aantal van deze kampen werd ontruimd om plaats te maken voor, door anti-Joodse maatregelen, werkloos geworden Joodse mannen. In januari 1942 werd de Joodse Raad in Amsterdam onder druk gezet en verantwoordelijk gesteld voor het leveren van Joodse werklozen. Ook het dorp Linde had zo’n kamp. De barak, die herplaatst is aan de Burgemeester Tonckensstraat te Zuidwolde, is een stille getuige geweest van het verblijf en de deportatie van de Joodse mannen naar Kamp Westerbork. Daar stonden de treinen naar Sobibor en Auschwitz al klaar. Slechts een enkeling keerde

terug.

Vergeet het niet

“De schaduwen dergenen die doodgemarteld zijn vergezellen ons op onze tocht. Ze verrijzen uit graven, putten, sloten, uit ovens, uit brandnetels, uit ongebluste kalk. Ze hadden allen het leven lief. Ze hielden van zonlicht en bloemen. Hun schimmen fluisteren ons toe: ‘Vergeet het niet’.” Met dit citaat van Ilja Eherenburg begint de volwassen roman Wij hadden het leven lief van Janne IJmker. Al in 2002 verscheen haar jeugdboek Mijn vriend Samuel over hetzelfde gegeven, dat ze vernam van haar moeder Rieke van Goor. Rieke woonde als kind schuin tegenover Kamp Kremboong in Tiendeveen en zij stond model voor het meisje dat vriendschap sloot met een van de kampbewoners die op vrijdag te eten kreeg van haar ouders.

Aan jou geef ik mijn verhalen

Wat hebben een vieze zakdoek, een gekreukte brief en een pannetje eten met elkaar te maken? Hoe verloopt het verhaal van de koning en de jongen? Waar ontmoeten het meisje Riekie en de Jood Samuel elkaar? En waarom komt hun vriendschap in oktober 1942 abrupt tot een eind? Komt dat horen en beleven in de authentieke Barak Linde te Zuidwolde; opdat wij niet vergeten.

Wanneer: Zondagmiddag 31 oktober. Hoe laat: 13:30 uur en 15:00 uur. Leeftijd: 11-111 jaar

Waar: Burgemeester Tonckensstraat 48, Zuidwolde, naast Museum de Wemme. Vanaf 13:15 / 14:45 uur staat de koffie en thee

klaar. Toegang: gratis, beperkte deelname en houd u er rekening mee dat de ruimte niet verwarmd is.

Kaarten: Af te halen bij Henk Dekker Mode, Hoofdstraat 60 te Zuidwolde. Tel. 0528-373035

Reacties