Grootste groep ooievaars bij ooievaarsstation De Lokkerij geteld, ondanks de gevolgen van vogelgriep

Foto:

De Wijk – Bij het ooievaarsstation De Lokkerij, in De Schiphorst, is tijdens het jaarlijkse telweekend de grootste groep ooievaars van Nederland geteld. Dat meldt de Stichting Ooievaars Research & Knowhow (STORK).

Op 14 en 15 januari van dit jaar werden er in totaal 915 ooievaars gemeld bij STORK. Dat is iets minder dan tijdens de telling van januari vorig jaar. Toen werden er 986 ooievaars gemeld.

Rond De Lokkerij is de grootste groep van Nederland geteld. Het gaat om 108 ooievaars. Vorig jaar bestond deze groep nog uit ongeveer 150 ooievaars.

Vogelgriep

Dat de populatie er is verminderd, komt door de vogelgriep. STORK meldt dat op 2 juli sprake is van een uitbraak van vogelgriep onder ooievaars. Dan gedraagt een ooievaar bij het ooievaarsstation in De Schiphorst zich vreemd. Het dier loopt zwalkend en gedesoriënteerd rond, laat de kop naar beneden hangen en gaat vreemd op de buik liggen. Twee dagen later is het dier dood. Na onderzoek blijkt dat het dier is gestorven aan de vogelgriep.

Diezelfde sterven er nog zes ooievaars aan de vogelgriep, maar vanaf 12 juli gaat het hard. Dan zijn er dagelijks nieuwe slachtoffers. Die komen niet alleen van het ooievaarsstation, maar ook uit de ruime omgeving, onder andere uit Giethoorn, Ruinerwold en Spanga (gemeente Weststellingwerf).

Na 8 augustus zijn er geen nieuwe meldingen meer gekomen van dode ooievaars door vogelgriep. Uiteindelijk zijn er in heel Nederland zeker tachtig bevestigde gevallen van gestorven ooievaars aan de vogelgriep. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger, denkt STORK.

Foto: Pixabay

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen