Weer ploggen in De Wolden

Ploggen in Ruinen.
Ploggen in Ruinen.
Foto: Loopgroep Ruinen

Zuidwolde – In april is er in De Wolden voor het eerst geplogd. Tijdens het hardlopen afval rapen, dat heet met een mooi woord ‘ploggen’. Het is een samenvoeging van het Zweedse ‘plocka’ dat rapen betekent en ’joggen’.

Ook in Nederland wordt deze vorm van hardlopen alsmaar populairder. Het ploggen was in april een groot succes. We hebben in beide gemeenten toen met 200 ploggers meer dan 100 zakken zwerfafval geraapt.

‘In de laatste week van september gaan we ook weer ploggen in De Wolden en Hoogeveen. Maar je hoeft niet hard te lopen! Iedereen die wandelt, fietst, hardloopt, de hond uitlaat, kortom iedereen die buiten komt, ziet wel eens zwerfafval langs de wegen liggen. Je ergert je er aan, maar toch lopen we meestal door zonder het op te ruimen’, aldus de organisatie.

In beweging

Wandelen, hardlopen, fietsen of de hond uitlaten; je doet het om buiten te zijn en om in beweging te zijn. Waarom zou je eigenlijk niet gelijk zwerfafval opruimen? Je beweegt nog meer door het oprapen, wat goed is voor je gezondheid. En de omgeving waarin je beweegt gaat er ook nog eens veel beter uit zien. Bovendien doe je het in deze vorm samen met andere mensen.

‘We willen weer zo’n groot mogelijk gebied schoon krijgen van zwerfafval. Een groot aantal loopgroepen in de beide gemeenten wil mee doen. Maar je hoeft niet lid te zijn van een loopgroep om mee te doen. Iedereen kan zich aanmelden en aansluiten bij een bestaande loopgroep, wandelgroep of nieuw op te richten ‘ploggroep’. Je hoeft je alleen maar aan te melden.’

Initiatiefnemer

De gemeenten leveren materialen zoals werkhandschoen, zakken en veiligheidsvestjes en zorgen dat het opgeraapte afval wordt opgehaald. Initiatiefnemer Peter Berendse uit Ruinen heeft samen met een aantal enthousiaste loopgroepen de organisatie van het ploggen op zich genomen. Je kan je als loopgroep, wandelgroep, sportvereniging, school maar ook als particulier aanmelden. Doe dit voor 6 september via e-mailadres: [email protected]. In die aanmelding graag vermelden: contactpersoon met telefoonnummer, aantal deelnemers, welke dag tussen 23 en 29 september jullie gaan lopen en het contactadres i.v.m. aanleveren materialen en ophalen van het geraapte zwerfafval.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen