De Wolden voorloper glasvezel internet

Foto: Artizzl media

Zwolle – Meer dan 48% van de woningen in de gemeente De Wolden heeft op dit moment toegang tot glasvezel internet. Dat blijkt uit recente data van Stratix, dat onderzoek deed naar de breedbanddekking in Nederland.

De Wolden en omgeving lopen daarmee flink voor op het landelijke gemiddelde, waar nog maar 38% is aangesloten op glasvezel. Experts verwachten dat woningen in het buitengebied de komende twee jaar allemaal worden aangesloten op glas. Het stedelijke gebied moet nog wat langer geduld hebben, zo meldt www.internethunter.nl.

Glasvezel in Nederland

Het aantal glasvezelaansluitingen in Nederland groeit gestaag. Vorige maand werd de drie miljoenste aansluiting bereikt in Aalten (Gelderland). Van de acht miljoen huishoudens zijn er op dit moment drie miljoen aangesloten op het glasvezelnetwerk. Dat komt neer op 38%. Ruim vijf miljoen huishoudens hebben nog geen toegang tot glasvezel en moeten het nog doen met ADSL en de kabel. Opvallend is dat minder dan de helft van de huishoudens die toegang hebben tot glasvezel (46%) hier daadwerkelijk gebruik van maken.

Groei aansluitingen in buitengebied

De laatste jaren hebben met name de buitengebieden een flinke inhaalslag gemaakt. Het gaat hierbij om minder bevolkte gebieden in onder andere Overijssel, Drenthe en Groningen. Zo is op dit moment ruim 80% van de woningen in Overijssel aangesloten op glasvezel. Dat komt omdat de noodzaak voor een snelle en stabiele internetverbinding in deze buitengebieden groot is. De bestaande internetverbindingen (vaak ADSL) zijn zo traag dat de meest eenvoudige dingen, zoals een filmpje kijken online, al problemen opleveren. Stratix verwacht dat binnen twee jaar vrijwel alle Nederlandse buitengebieden zijn aangesloten op glasvezel. In 2018 werden ruim 150.000 woningen in het buitengebied aangesloten op glas.

Stedelijk gebied blijft achter

Het stedelijk gebied blijft achter als het gaat om het aantal nieuwe glasvezelaansluitingen. De aanleg is hier minder rendabel en de noodzaak een stuk kleiner. De bestaande kabelaansluiting biedt een prima verbinding, waardoor de roep om glasvezel hier een stuk kleiner is. Specialisten verwachten dat het nog wel tien jaar kan duren voordat ook de stedelijke gebieden om zijn naar glasvezel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen