Impulsregeling Klimaatadaptatie benut voor De Wolden en regio

Wateroverlast.
Wateroverlast.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Zuidwolde – Het klimaat verandert snel. Hete zomers en natte winters: weersextremen zijn het nieuwe normaal. De gemeenten Steenwijkerland, Meppel, Westerveld, Midden-Drenthe Hoogeveen en De Wolden, waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) en de provincies Drenthe en Overijssel werken aan het verminderen van de impact van hitte, droogte, overstromingen en wateroverlast.

Dat gebeurt in de zogeheten werkregio Fluvius, dat bestaat uit het gebied Zuidwest-Drenthe en de Kop van Overijssel. Sinds 2022 heeft de werkregio Fluvius € 5 miljoen van het Rijk gekregen om maatregelen te treffen om de gevolgen van klimaatverandering te temperen. Dit noemen we klimaatadaptatie (aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering).

Gemeenten doen mee

Eind 2023 heeft Fluvius de laatste aanvraag voor de Impulsregeling ingediend met 16 projecten, waarmee het totaal komt op 36 projecten sinds de invoering van de Impulsregeling Klimaatadaptatie. Met deze laatste aanvraag is een bedrag van € 3 miljoen aangevraagd. Dat het Rijk met de regeling in de roos schiet, blijkt uit de veelheid aan projecten die gepland zijn. Naast lokale maatregelen bij gemeenten en waterschap, is € 1,6 miljoen bijgedragen aan regionale projecten, waaronder beekherstel in de Vledder Aa en berging in de Ootmaanlanden. De partners van de werkregio Fluvius hebben hier meegefinancierd aan ruimtelijke inrichting, water vasthouden en benutten, water bergen (capaciteitsvergroting) en vergroten van de afvoercapaciteit.

Geld van het rijk

Voor de zes gemeenten in de werkregio Fluvius, de provincies en WDODelta was er maximaal €5 miljoen beschikbaar in de “impulsregeling klimaatadaptatie”. Bij nieuwe ruimtelijke plannen denkt gemeente De Wolden direct mee om overlast van water, droogte of hitte te voorkomen. Bijvoorbeeld door de aanleg van een wadi, een regenwaterriool, extra aanplant van groen of een combinatie hiervan. Eén van de maatregelen die wordt voorbereid, is het verlagen van de bermen bij de Meidoornlaan, Sparrenlaan en Vogelkerslaan. Nu stroomt er bij grote buien te veel water uit deze straten naar het lagergelegen deel van Zuidwolde en veroorzaakt daar overlast. Verlaagde bermen houden straks het meeste water vast en voorkomen wateroverlast elders. De wadi in het groene hart van Zuidwolde is ook een mooi voorbeeld. Verder wordt de openbare ruimte rondom het nieuwe Wolderhuus klimaatbestendig aangelegd. Met de nu toegekende rijksbijdrage kunnen de klimaataanpassingen in gemeente De Wolden worden versneld.

Wat is Fluvius?

Werkregio Fluvius is een samenwerkingsverband dat is ontstaan in 2010 op basis van het Bestuursakkoord Water als samenwerking in de waterketen (met name riolering en rioolwaterzuivering) van gemeenten Midden-Drenthe, Hoogeveen, De Wolden, Westerveld, Meppel en Steenwijkerland en het Waterschap Drents Overijsselse Delta. De werkregio Fluvius werkt daarnaast sinds 2018 samen in de opgave klimaatadaptatie met provincies Drenthe en Overijssel, waarbij in 2024 ook de waterbedrijven WMD en Vitens zijn toegetreden. Met de werkregio Fluvius wordt dus bedoeld: de waterketen-partners én provincies Drenthe, Overijssel en de waterbedrijven. Fluvius is één van de 45 DPRA werkregio’s in ons land en maakt onderdeel uit van Stroomgebied Rijn-Oost. Ga voor meer informatie naar www.fluviusnieuws.nl/

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen