Er zijn nu vier stembureaus open in De Wolden

Burgemeester stemt.
Burgemeester stemt.
Foto: Gemeente DeWolden

Zuidwolde – Bijna 13,6 miljoen mensen mogen vanaf vandaag een stem uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Er doen 334 van de 345 gemeenten mee en in totaal zijn er 8235 zetels te verdelen. Bij de 11 gemeenten die niet meedoen gaat het om herindelingen, daar is eerder of wordt later gestemd.

In de gemeente De Wolden zijn vandaag en morgen vier stembureaus geopend, te weten in Ruinerwold (dorpshuis), Zuidwolde (gemeentehuis), Ruinen (Buitencentrum De Poort) en de Wijk (dorpshuis). Burgemeester Inge Nieuwenhuizen bracht vanmorgen alvast haar stem uit in dorpshuis De Buddingehof in Ruinerwold.

Op woensdag zijn alle bureaus open, dat zijn er 17, in bijna alle dorpen. een overzicht van de stembureaus is te vinden op https://www.dewolden.nl/verkiezingen/stemlocaties

Aan de verkiezingen doen 2871 partijen mee, waarvan er 1776 landelijk zijn en 1095 lokaal. In totaal wedijveren 54.994 kandidaten om de 8235 raadszetels.

Drie dagen

Om de spreiding van kiezers te bevorderen zijn de stemlokalen, net als vorig jaar tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, drie dagen open. Maandag en dinsdag zijn er meer dan 1600 plaatsen waar kiezers terechtkunnen, woensdag rond de 8200. De meeste stembureaus zijn geopend tussen 07.30 uur en 21.00 uur. In de stemlokalen zijn mondkapjes niet verplicht en er hoeft ook geen 1,5 meter afstand te worden gehouden. Wel worden er in de stemlokalen nog hygiëne- en beschermingsmaatregelen genomen.

Bijna iedereen

Bijna iedereen die in Nederland woont en boven de 18 is, mag stemmen. Mensen mogen ook stemmen als ze uit een lidstaat van de Europese Unie komen of als ze afkomstig zijn uit een verder gelegen land en hier minimaal vijf jaar wonen. Ook gedetineerden mogen stemmen. Dat gebeurt per volmacht, maar kan ook in persoon, als ze op de dag van stemming verlof hebben of omdat er een stemlokaal is ingericht in de gevangenis of tbs-kliniek waar ze verblijven.

Stemmen kan met een geldige stempas en een geldig identiteitsbewijs. Een identiteitsbewijs is geldig om mee te stemmen als het op 16 maart 2022 niet langer dan 5 jaar verlopen is. Weet je nog niet op welke partij je gaat stemmen? Vul dan een stemwijzer in. En kijk ook even op de site van de gemeente voor meer informatie.

Bron: NieuwsNL/ANP. Foto: Pixabay.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen