Politiek slotdebat lijkt op VVD- en PvdA-feestje

Welke politieke partij heeft donderdagavond het slotdebat in het gemeentehuis van De Wolden gewonnen? Zijn er nog zwevende kiezers over de streep getrokken? Het zijn vragen waar geen makkelijk antwoord op kan worden gegeven. Het was in ieder geval haast een flitsdebat, omdat organisator DNO Media beperkt zendtijd had en dat was best jammer.

Om met die zwevende kiezers te beginnen: die zaten niet in het publiek, want dat bestond zoals gebruikelijk uit de trouwe volgers van de verschillende partijen. Vraag is hoeveel mensen het debat via de live-uitzending hebben gevolgd en of ze naar aanleiding van de prestaties van de zeven lijsttrekkers een definitieve keuze hebben kunnen maken.

Ratelend punten maken

Dat brengt me bij de eerste vraag: wie heeft het debat gewonnen? Ik denk eigenlijk niemand. Als je afgaat op de spreektijd, staat Hilda Mulder van de VVD met stip op 1. Ze greep alle kansen die ze kreeg met beide handen aan om al ratelend haar punten te maken, waarbij ze bovendien alle gelegenheid kreeg. Geef haar dan eens ongelijk? Hilda mocht de andere partijen danken, want van de minidebatjes werd de VVD door de PvdA, het CDA, D66 en Gemeentebelangen uitgedaagd, terwijl Hilda zelf de PvdA uitdaagde. In vijf van de zeven minidebatjes was te zien hoe Hilda kennelijk op een cursus had geleerd hoe je zonder interrupties aan het woord kunt blijven. Het was allemaal iets teveel van het goede.

Felle toon

Het slotdebat werd verder niet geheel onverwacht opgeluisterd door de felle toon van Mark Turksma van de PvdA, iets wat hij de twee debatten daarvoor ook al had getoond. Het maakt een debat wel levendig, zorgt voor wat vuurwerk, maar gaat op een gegeven moment toch tegenstaan. Doseren was aan Turksma niet besteed. Dat hij Hilda Mulder regelmatig in de haren vloog, was dan weer wel vermakelijk.

Het vuurwerk van VVD en PvdA deed de anderen een beetje ondersneeuwen, terwijl die ook zinvolle bijdragen hadden. Debutant Eline Kippers van GroenLinks deed het goed en bleek zeker geen drammer, zoals landelijke GL-politici wel eens overkomen. Kippers maakte haar punten bedachtzaam en lijkt nu al een aanwinst voor de raad. De andere debutant, Corné den Hollander van de ChristenUnie, was het minst van allemaal aan het woord en moest duidelijk wennen.

Debat slaat dood

Wat na acht jaar coalitie van Gemeentebelangen en VVD wel duidelijk is, dat veel mensen snakken naar een wat uitgebalanceerde zetelverdeling. Concreet: wat minder zetels voor GB en VVD en wat meer voor de kleintjes. Dat een college 12 van de 19 zetels bezit, slaat het debat vaak dood en dan sluipt er een gezapigheid in die je in een raadsvergadering niet wilt hebben. Maar gaan de verkiezingen de verhoudingen veranderen? Het is koffiedik kijken en gezien de huidige problemen in Nederland en de wereld de vraag of kiezers zich nóg meer afkeren van de landelijke partijen. Ook al zijn die landelijke partijen in De Wolden zo lokaal als maar wat.

Ik gun iedere partij woensdag een mooie uitslag, maar voor de gemeente zou het best goed zijn als de coalitie gewoon eens keihard drie zetels inlevert, zodat een derde partij moet aanschuiven in het college. Het zou me verbazen als dat gebeurt, we gaan het meemaken.

Voor wie het nog niet weet is er een Wolder stemwijzer: https://www.mijnstem.nl/dewolden#!/

 

Peter Nefkens

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen