3 Kampioenen van HAC’63 in Sneek.

Veruit de belangrijkste wedstrijd van dit weekend in het noorden van het land was de Cees Clement Cross.

Deze wedstrijd is genoemd naar de meervoudig nationaal kampioen 5 en 10 kilometer in de jaren 60, die ook aanwezig was om de startschoten te leveren. Dit was namelijk het Noord-Nederland kampioenschap. En maar liefst 3 van de winnaars waren lid van de Hoogeveense atletiekvereniging. Verder waren er verspreid in de noordelijke provincies nog enkele andere hardloopwedstrijden. Elk had een sterk deelnemersveld, en natuurlijk werd ook hier goed gepresteerd door HAC-atleten.

Cees Clement Cross, Sneek

Net als vorig jaar was deze cross aangewezen om te functioneren als open Noord-Nederlands kampioenschap cross. Gelopen werd er in het Rasthoffpark, en het parcours had een flink aantal hoogtemeters erin zitten. Er was een sterke afvaardiging van HAC aanwezig, en de club leverde dit jaar maar liefst 3 nieuwe Noord-Nederlandse kampioenen.

De eerste afstand waar HAC-atleten aan meededen was de 2 kilometer voor de jongens junioren D. Tim van Es en Wouter de Roo liepen vlak achter elkaar aan, en eindigden ook bij elkaar, op een 5e en 6e plaats respectievelijk. Tim liep een tijd van 8:41, en Wouter liep 9 langzamer, 8:50. Een leeftijdscategorie, junioren C, hoger was het Nick Kerkhof die de 6e plaats pakte, dit keer in 9:23. Iets later startte de junioren A en B, jongens en meisjes, tegelijk. Hier bezette de eerste HAC-atleet de hoogste trede va podium. Het was Jan Bouwknegt die na 14:26 en 4 kilometer toegejuicht werd als kampioen bij de jongens junioren B. Job IJtsma stond naast Jan op het podium, nadat hij 14:47 had gelopen, en zo de 3e plek veiligstelde. Ephrem Been moest als junior A nog een ronde verder, en liep uiteindelijk 22:30, en werd zo net als Job 3e. Laura Prins was ook junior A, maar moest als vrouw 4 kilometer lopen. Dit deed ze in 18:38, een prima tijd op dit zware parcours. Ze finishte als 4e. Vervolgens stond de sprintcross op het programma. Er snelden in totaal 23 hardlopers over het parcours. Toen de lopers weer uit het bos kwamen leek het erop alsof Jorick Nijenhuis de 4e podiumplaats voor HAC zou pakken. Maar helaas kwam hij net iets te kort in de eindsprint, en eindigde zo in 3:03 als 4e, op slechts een seconde van de nummer 3. De deelnemers zaten dicht op elkaar, want Dave Hulzebos en Yohannes Wedzinga kwamen al in respectievelijk 3:14 en 3:15 over de finish, maar zij werden zo 9e en 11e. Verder werd Robin Prent net als Nijenhuis 4e. Zij werd dit bij de vrouwen, in 3:59. Als laatste werd er de eigenlijke Cees Clement Cross gelopen, 10 kilometer voor de mannen en 6 kilometer voor de vrouwen. Er werden ronden gelopen over een zwaar parcours van 2 kilometer. Ine Strijker werd hier de 2e kampioen va HAC, door de 6 kilometer in 25:50 te voltooien. Dit was genoeg om de eerste plek bij de vrouwen 35+ veilig te stellen. Cathy van Es-Bode werd de 3e en laatste kampioen van HAC. Zij werd dit bij de vrouwen 45+, en liep 28:15. Ook de runner-up in deze categorie was van HAC. Het was Anja Bennink, die een strakke tijd liep van 30:29. Bij dezelfde leeftijdscategorie, maar dit keer bij de mannen was er ook een HAC-lid die een medaille kreeg. Rob van de Graaf moest hiervoor de 10 kilometer in 40:28 lopen.

Nijverdalse Bergcross, Nijverdal

Als onderdeel van het Sallandse Crosscircuit was er bij deze zware heuvelachtige wedstrijd een sterk deelnemersveld aanwezig. HAC droeg hier aan bij met Jacelyn Gruppen, die de overwinning pakte op de 5 kilometer bij de vrouwen, met maar liefst een minuut voorsprong in een tijd van 20:30. Op de dubbele afstand was er ook een goed prestatie door een HAC-atleet. Dat was Lamko Hulzebos, lid van de A-groep. Hij miste het podium in de categorie mannen 40+ op een paar seconden met zijn tijd van 40:19

Schuler Snerloop, Nieuw-Schoonebeek

Dicht bij de Duitse grens werd deze loop georganiseerd door de Loopgroep Schoonebeek. Er waren hier 2 overwinningen door 2 HAC-atleten. Beide deze winsten waren op de 10 kilometer afstand. Het waren Eline Glas en Alwin Heijting die bij de vrouwen en mannen wonnen in tijden van respectievelijk 37:37 en 32:06 minuten.

NETL Cross, Emmeloord

Deze loop liep door een uitdagend parcours met onder andere strand, duinen en bamboebos. Er werd over verschillende afstanden gestreden voor de podiumplekken. Op de 8,5 kilometer was het Erwin Akkerman die er een wist te bemachtigen. Hij finishte 3e bij de mannen senioren, in 32:45. Een kleine 2 minuten later kwam ook Kasper Bisschop over de streep, die zo een mooi resultaat neerzette met een 6e plek, ook bij de mannen senioren.