Esmée Mulder uit Ruinerwold Nederlands kampioen zwemmen

Esmée Mulder (midden) pakt goud

Ruinerwold/Zwartsluis – Fay Boxum uit Zwartsluis en Esmée Mulder uit Ruinerwold zijn zondag gehuldigd tot de allersnelste zwemmers van Nederland in hun leeftijdscategorie. Bij de Nederlandse Junioren Kampioenschappen langebaanzwemmen in Eindhoven wisten de leden van Swol uit Zwolle het goud te veroveren.

Esmée Mulder toonde aan te kunnen groeien in een belangrijk toernooi. Als junioren 3 zwemster in de leeftijdscategorie junioren 3/4 was een hoge klassering dit jaar niet heel waarschijnlijk. De 14-jarige zwemster uit Ruinerwold bleek echter in bloedvorm te verkeren. Na op de 200 meter rugslag in een fantastisch persoonlijk record al het brons te hebben veroverd, wist zij op de 200 meter wisselslag met een waanzinnige finish haar concurrent er met 0,03 seconden uit te tikken en de gouden plak te pakken.

Favorietenrol

Boxum zwom dit weekend het meerkampklassement voor junioren 1 en 2. Vanaf het begin van het toernooi had zij de koppositie in het klassement al in handen. Zij moest deze favorietenrol echter nog wel waar weten te maken over alle afstanden. Uiteindelijk telden er van de tien afstanden, negen mee voor het eindklassement. De talentvolle zwemster uit Zwartsluis pakte op acht van de tien races overtuigend de winst. Op de 100 meter rugslag werd zij nipt tweede en de 100 meter vlinderslag was goed voor een derde positie. Haar voorsprong was echter al zo groot dat de totaalwinst haar niet meer kon ontgaan. Met 4949 punten won zij met maar liefst 532 punten voorsprong het meerkampklassement en pakte zij de kampioenstitel.

De Nederlandse Junioren Kampioenschappen lange baan zwemmen vonden plaats van 10 tot en met 12 juni in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven. De snelste juniorenzwemmers van Nederland mochten op het NJK starten.