Forse zege ZKC’10 op de Waterpoort uit Sneek

ZKC.
ZKC.

Sneek – Op een warme nazomerse middag in Sneek stond de derde wedstrijd voor de De Hoogh-formatie op het programma. Het nog puntloze De Waterpoort, oude bekende en hekkensluiter van de zaalcompetitie van afgelopen jaar, stond hun opwacht te maken om ditmaal te proberen een beter resultaat neer te zetten. het werd uiteindelijk afgetekend 29-17 voor ZKC’19.

In de eerste vijf minuten leek De Waterpoort te kunnen slagen: verdedigende slordigheidjes en zwak afrondwerk van de roodzwarten zorgden voor een gelijkopgaand wedstrijdbeeld. Toch was, met name door een hoger tempo en meer rust in de aanval, vrij snel duidelijk dat de Zuidwoldigers hier zonder al te veel moeite een overwinning uit konden slepen.

Aanvallend

De eerste aanval, bestaande uit Melissa Rijstenberg, Elske Oord, Daniël Vos en Tom Rijstenberg, hadden het aanvallend iets makkelijker dan het andere vak met Marlieke Krikken, Jolein Ubels, Maikel Vos en Hielke
Oostveen. Reden hiervoor was voornamelijk het verschil in tempo: waar aan de ene kant vlugge passing en hoog baltempo voor goede dynamische kansen zorgde, stokte het hier in het andere vak waardoor de aanvallen iets te statisch werden opgezet. Toch wist ZKC’19 door vooral damesdoelpunten haar voorsprong te vergroten naar een veilige 5-13 ruststand.

Coaches Jan Bijkerk en Maarten Feenstra hadden in de rust weinig mededelingen van tactische aard: het spel was prima, er werd genoeg gescoord en de tegenstander kon weinig kansen creëren en dus niet bijblijven wat scoren betreft. Kortom: nog zo’n helft en er zou een prima score op het bord komen waarmee de roodzwarten vol vertrouwen naar de volgende wedstrijd zouden kunnen gaan.

Scherpe randjes

Ondanks dat alle spelers het eens waren met de woorden van de coaches, was in de tweede helft wel te zien dat de scherpe randjes er vanaf waren bij ZKC’19. Reboundduels werden minder fel aangegaan en de verdedigende druk nam wat af. Gecombineerd met een lager afrondingspercentage dan in de eerste helft zorgde dit toch voor een verkleining van het gat tussen beide ploegen, zowel in het veld als op het scorebord. Desalniettemin wist ZKC’19 het gat nooit kleiner te laten worden dan acht doelpunten (12-20) om vervolgens met een forse eindsprint de eindstand op 17-29 te zetten. Vooral Maikel vos, die met zes doelpunten in de tweede helft een grote bijdrage leverde aan het scorend vermogen van de Zuidwoldigers, herpakte zich goed na zijn ietwat onzichtbare eerste helft. Ook Marlieke Krikken, Daniël Vos en Melissa Rijstenberg waren hofleverancier van doelpunten met respectievelijk vijf, vijf en zes treffers.

Volgende week staat er een thuiswedstrijd tegen SIOS uit Wolvega op de planning. Beide ploegen staan met vijf punten uit drie duels bovenaan, dus er staat een mooie wedstrijd voor de boeg.

Doelpuntenmakers: Maikel Vos 6, Melissa Rijstenberg 6, Marlieke Krikken 5, Daniël Vos 5, Hielke Oostveen 3, Jolein Ubels 2, Hieke Kruit 1 en Elske Oord 1.