ZKC’19 omzeilt lastige klip in Oerterp

Foto:

Oerterp/Zuidwolde – Oerterp/VKC 1 was op voorhand een lastig te omzeilen klip voor koploper ZKC’19. Dat bleek terecht, want er moest een stevig robbertje gevochten worden. Het leverde wel een 31-26 zege op voor de Zuidwoldiger ploeg.

De afgelopen week werd er nog kort nagenoten van de winst op Wêz Handich, maar al gauw ging de focus naar Oerterp. Het is namelijk een pittige tegenstander gebleken voor veel ploegen in de top van de eerste klasse. Zo liet KIOS in december al twee punten liggen in Oerterp en ook in Zuidwolde werd de wedstrijd destijds niet gemakkelijk gewonnen. Thuis scoorde de De Hoogh-formatie wel 37 maal maar kreeg het ook 26 doelpunten om de oren. Dit laatste gebeurde ook weer in Oerterp: de Friezen scoorden 26 keer maar de Zuidwoldigers trokken aan het langste eind.

Aanvalsvak

Hessel Kruit vormde samen met Kristian Krikken, Marlieke Krikken en Jolein Ubels het eerste aanvalsvak en scoorde direct de 0-1. In de eerste fase volgden de doelpunten elkaar snel op. Aan beide zijden werd zuiver geschoten en via Hieke Kruit en Adriaan Dusée, die met Tom Rijstenberg en Melissa Rijstenberg in de verdediging startten, kwam ZKC’19 op 1-3. Oerterp zorgde voor veel druk naar binnen waardoor ZKC zoekende was in de verdediging. Bij een stand van 7-4 namen coaches Jan Bijkerk en Maarten Feenstra een time-out. De duels moesten meer worden aangegaan en de nadruk werd gelegd op organisatie. Na de 8-4 nam ZKC het heft in handen en kon het via doelpunten van Kristian Krikken (2x) en Adriaan Dusée weer aanhaken: 8-7. Pas na de 10-10 van Tom Rijstenberg namen de rood-zwarten via een vrije bal van Marlieke weer een voorsprong. Tot aan de rust bleven beide partijen dicht bij elkaar en het verschil werd niet groter dan 2 doelpunten. De kleedkamers werden opgezocht bij een stand van 13-15.

Vechtlust 

De ploeg uit Zuidwolde kreeg de complimenten voor de vechtlust in het tweede deel van de eerste helft en dat was erg belangrijk tegen deze tegenstander. Vechtlust zou vandaag de sleutel zijn tot succes.

Na de rust schoot Oerterp weer uit de startblokken en kwam het via een vrije bal weer op gelijke hoogte: 16-16. Wederom was het Kristian Krikken die in deze fase erg belangrijk was. Met een afstandsschot en een strafworp kregen de Zuidwoldigers even wat adem. Melissa Rijstenberg verliet het veld voor Elske Oord waarna Hieke Kruit met de 17-19 ervoor zorgde dat Oerterp niet nog eens langszij kwam. Het bleek een belangrijk moment want na deze goal pakte ZKC’19 voor het eerst een voorsprong van 4 doelpunten via goals van Kristian Krikken en Marlieke Krikken. Nick ten Kate verving Tom Rijstenberg in de aanval zodat ZKC het even wat statischer neer kon zetten. Adriaan Dusée beloonde dit idee nadat er aan de andere kant een strafworp was verzilverd: 18-22.

Kunstje

Oerterp herhaalde hierna het kunstje dat ze ook al liet zien in Zuidwolde: een aanvallende heer werd ingebracht en zorgde meteen voor 2 doelpunten. Toch lieten de Zuidwoldigers zien onverstoorbaar te zijn en dankzij doelpunten van Adriaan (2x), Kristian en Marlieke Krikken moest Oerterp steeds in de achtervolging. Oerterp kwam nog twee keer op twee verschil: 24-26 en 25-27. Hierna lieten broer en zus Krikken het meegereisde publiek weer even op adem komen. Zij zorgden voor de 25-28 en 25-29. Adriaan Dusée tekende met zijn zevende doelpunt voor de 25-30 en gebroeders Vos (Maikel en Daniël) vervingen in de slotfase Kristian Krikken en Hessel Kruit. Maikel Vos beloonde dit optreden met een schitterende doorloopbal en bepaalde daarmee de eindstand op 26-31.

Volwassen 

ZKC’19 bleek wederom onverstoorbaar en volwassen en kon met twee punten weer terug naar Drenthe. Coach Jan Bijkerk over de wedstrijd: “We hebben geen moment gehad in de wedstrijd dat we dachten: ja, nu hebben we even adem en kunnen we uitlopen. Het verschil was pas echt voelbaar in de laatste 5 minuten.”

Komende zaterdag ontvangt het vlaggenschip van ZKC’19 de Friezen van Waterpoort uit Sneek in de Wessels Boer hal. In Sneek won ZKC met 19-37 van de huidige hekkensluiter.

 Doelpuntenmakers: Kristian Krikken (8x), Marlieke Krikken (7x), Adriaan Dusée (7x), Hieke Kruit (4x), Tom Rijstenberg (3x), Hessel Kruit (1x) en Maikel Vos (1x)

Reacties