Viribus Unitis viert bescheiden jubileum

De Havixhorst.
De Havixhorst.
Foto: Jessica Oskam

De Wijk – Rijvereniging Viribus Unitis uit de Wijk vierde zaterdag haar 90-jarig bestaan met de eigen leden. ‘s Middags was er een fotosessie bij restaurant De Havixhorst , de havezate waar op 11 augustus 1929 de rijvereniging door Reint baron De Vos van Steenwijk werd opgericht. Daarmee is het één van de oudste rijverenigingen in de regio .

Het bestuur en diverse leden met hun paard werden voor de Havixhorst op de foto gezet en daarna voorzien van een drankje. ‘s Avonds was er voor leden en vrienden van de club een gezellig feest in het Vergulde Ros met onder andere  een pubquiz met als thema Viribus Unitis.

Fotosessie bij de Havixhorst.

Viribus Unitis is een actieve rijvereniging met ongeveer 45 leden waarvan ruim 35 leden  aan wedstrijden deelnemen. Een club voor jong en oud zo blijkt , want het oudste rijdend lid is 65 jaar terwijl de jongste rijdende leden 15 jaar zijn.

Hoogtepunten

Een van de hoogtepunten in dit  jubileum jaar was het winnen van het verenigingskampioenschap van de regio Drenthe en daardoor afvaardiging naar het Nederlands Kampioenschap, de Hippiade in Ermelo, waar een verdienstelijke negende plaats werd behaald. Ook werd het Viribus Unitis-lid Lennard de Boer in twee klassen regionaal kampioen en behaalde hij het reservekampioenschap op de Nederlandse kampioenschappen.

Aan jubilea werd altijd veel aandacht geschonken, direct al vanaf de viering van het 1-jarig bestaan. Er werd gefeest en er werden wedstrijden gehouden, zoals een cross-country. Bij het 25-, 30-, 40- en 50-jarig jubileum kwamen de openluchtspelen in beeld. In 1954 werd het openluchtspel voorafgegaan door een dressuurnummer van Geert Lommers; daarna werd een carrousel gereden, gevolgd door een demonstratie paardspringen. Ten slotte werd het zigeunerstuk ‘Stefan Borkos’ opgevoerd door leden van de vereniging. Het stuk zou in de jaren daarna nog veelvuldig worden opgevoerd, maar dit jaar even niet. Het huidige bestuur mikt er wat dat betreft op om over tien jaar uitgebreid stil te staan bij het eeuwfeest, mét Stefan Borkos.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen