Nederlandse Young Riders voortvarend van start

Veeningen – De tweede dag van de Europese Kampioenschappen springen voor Young Riders, Junior & Children is voor Nederland voortvarend begonnen. Bij de Young Riders wisten alle deelnemers in de Spruce Meadows Prize foutloos te blijven en dat houdt in dat het Nederlandse Young Ridersteam nu na de eerste wedstrijd tweede staat, achter de Belgen.

Het was Lars Kersten die de toon zette met zijn snelle foutloze rit op H-Casino (Torino x Nebelhorn). De Nederlands Kampioen bij de Young Riders ging prima rond in een tijd van73.12 seconden, maar moest de winst laten aan de Belgische ruiter Dieter Vermeiren. Hij had met Kingston Town (Kashmir van Schuttershof x Chellano) net iets minder tijd nodig: 72.97 sec. De kloof die Lars Kersten had met nummer drie, Zoe Conter (Bel) was ruim anderhalve seconde: 74.97. Conter kwam met Univers Du Vinnebus (Lucciano x Grenat de Graz) ook foutloos over de hindernissen.

Prima resultaat

Voor Lars Kersten was de tweede plek aan prima resultaat, temeer wanneer bedacht wordt dat de 19-jarige ruiter uit Eghel met gescheurde kruisbanden reed. Zijn linker knie raakte geblesseerd tijdens ritten thuis, maar de ruiter liet weten er niet veel hinder van te hebben ondervonden bij zijn optreden, woensdagochtend. “Rijden gaat gemakkelijker dan lopen. Je bent wanneer je rijdt natuurlijk erg gefixeerd op een goed resultaat, dan vergeet je de ongemakken. Eigenlijk zet je de knop om,”, aldus  Lars Kersten.

Over het parcours was hij duidelijk: “Het was pittig, maar zeker niet extreem. Ik vond het jammer dat er weinig echte wendingen en draaien in zaten.”

Bondscoach Luc Steeghs keek tevreden terug op het eerste optreden van de Young Riders. “Ik ben niet ongelukkig met de optredens. Vijf foutloze ritten is heel mooi. Maar ik blijf voorzichtig”, aldus Steeghs.

Strafpunten

Later op de dag was bij de Juniors de hoop gevestigd op Gerrit Veenstra. Mocht hij foutloos blijven, dan had Nederland opnieuw vijf foutloze combinatie gehad. Maar de ruiter uit Drachtster Compagnie had het geluk niet aan zijn zijde. Met Loridon van T&L (v Horion de Libersart) kwam hij hindernis 8 en 9 niet goed over en Veenstra sloot de laatste rit van de Buning Wegenbouwprijs af met acht strafpunten.

Winnaar werd, net als bij de Young Riders eerder op de dag, een Belg. Tibeau Spits kwam met Bellissimo Z (Bamako de Muze x Chin Chin) zonder fouten en met de snelste tijd 60.80 rond en mocht zich aan het begin van de avond als eerste bij de huldiging opstellen. Het Belgische succes werd compleet door de tweede plaats van Gilles Nuytens. Met Jade S (Diarado x Camute) kwam Nuytens tot 62.83. Op de derde plaats eindigde de Ierse Kate Derwin. Zij wist met Ahg Whiterock Cruise Town in 63.40 als eerste Ierse te eindigen.

Beste Nederlandse combinatie was op de vijftiende plaats Elize van der Mheen (Hoevelaken) met Ferdinand B (Verdi Th x Heartbreaker). Ze kwam foutloos rond in 65.83. Van der Mheen werd op de voet gevolgd door Elike Morsink (De Lutte). Die eindigde met Dakina II (v Indoctro) als zestiende. Ook Mel Thijssen (Sevenum), met Cartolana 2 (v Cartagram) en Beau Schuttelaar (Tegelen) met Illinois (v Lowa) bleven beiden foutloos.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen