Autocross weer terug in Zuidwolde

Autocross terug in Zuidwolde.
Autocross terug in Zuidwolde.
Foto: Henk Sieders

Zuidwolde – Op eerste pinksterdag 2018 klonk er geen motorgeronk buiten Zuidwolde. Er waren  geen stofwolken, het was stil aan de Noorderweg te Zuidwolde. De bekende Autocross komt dit jaar echter sterk terug en wel op een vernieuwde locatie: het terrein van de gebroeders Brouwer aan de Drogterweg 22 te Zuidwolde.

De wedstrijd op pinksterzondag staat al jaren bij menig coureur uit het hele land op de kalender vastgepind. Voor de leden van de Drentse Autocross Club geldt deze wedstrijd als derde wedstrijd tellend voor het kampioenschap van in totaliteit vijf wedstrijden.

De aftrap zal zijn voor de regionale vedetten in de regioklasse. De coureurs, woonachtig in een straal van 15 kilometer rondom het crossterrein, zullen in hun standaard bolides de strijd met elkaar aangaan. Zal het Kirsten Eesinge lukken om een goed debuut te maken tijdens haar thuiswedstrijd? Of word het toch de iets meer ervaren Sander Zwiep die de grootste beker in Zuidwolde houdt? De concurrentie zal er alles aan doen om het deze twee plaatselijke rijders zo moeilijk mogelijk te maken.

Juniorklasse

In de juniorklasse staan weer de jongens en meisjes in de leeftijdscategorie van 12 tot 19 jaar aan de start. Nadat zij eerder dit jaar, of één of meerdere jaren terug, hun examen met goed gevolg hebben afgelegd mogen zij deelnemen in deze klasse. De auto’s hebben een maximale cilinderinhoud van 1.300cc en zijn verder conform de auto’s zoals je ze op de straat ziet. Ook in deze klasse is Zuidwolde vertegenwoordigd, ditmaal door Riley Porsul. Tijdens de eerste wedstrijd van het kampioenschap ging hij al met de grootste prijs naar huis en ook in de tweede wedstrijd heeft hij goede manches laten zien. Weet hij ook onder toeziend ook van zijn plaatsgenoten goed met de spanning om te gaan?

Vergelijkbaar

Divisie V, de Voorwiel aangedreven klasse, is ontstaan uit de eerdere standaardklasse. De achterwiel aangedreven auto’s, die veelal voorin te vinden waren in de standaardklasse, zijn uit deze klasse gehaald. Hierdoor ontstaat er in de Divisie V een eerlijke, spannende strijd, doordat de auto’s grotendeels vergelijkbaar aan elkaar zijn. Deze standaard straatauto’s hebben een maximale cilinderinhoud van 2.000cc en geen turbo’s. In deze klasse vinden we geen Zuidwoldigers terug, maar dat maakt de strijd er niet minder spannend om.

De stap snellere klasse is de Toerwagenklasse. Hier zijn nagenoeg geen beperkingen aan de auto’s. Uiterlijk lijken deze auto’s nog wel op de auto’s zoals we ze op de straat zien. In deze klasse zien we de populaire Toyota MR2 terug, maar ook diverse auto’s met Turbo’s, vierwielaandrijving. De snelle- autohandelaar Rick Blokzijl en de, zoals hij beter bekend is, “Koekuhbakker” Jos Aalfs, beiden afkomstig uit Zuidwolde, zullen proberen om tijdens hun thuiswedstrijd het podium te bestormen. Maar ook de meervoudige Europokal Kampioen, Richard Zwiep zal voor het eerst in jaren weer in actie komen tijdens zijn thuiswedstrijd. En ook hij is toch echt een van de kanshebbers tijdens de Pinksterwedstrijd in Zuidwolde.

Spandoeken

Ook in 2019 zal de altijd spectaculaire Vrije Standaardklasse weer van start gaan in Zuidwolde. In 2017 viel hij net naast het podium, waar hij in 2016 op de hoogste trede mocht plaatsnemen. Al weken hangen er in en rondom Zuidwolde spandoeken, met zijn auto erop. Uiteraard spreken we over Harm Eesinge, de man die autocross in Zuidwolde op de kaart weet te houden. Ook in editie 2019 zal hij weer uitkomen in de keverklasse. De auto’s gebouwd op de basis van een oude VW kever.

Als laatste klasse tellend voor het kampioenschap zal de Combiklasse van start gaan. In deze klasse vinden we de veteraan Rieks Zwiep terug op de startlijst. De combiklasse is een klasse met zelfbouwframes waarin alle soorten motoren terug te vinden zijn, zelfs motorfietsmotoren worden achter een zelfbouwframe gemonteerd. Zo ook de buurjongen, Alex Rijkeboer, op de wedstrijd onder zijn slaapkamerraam zal hij proberen om vriend en vijand te verassen en de overwinning mee naar Fort te nemen. Hij heeft in de loop der jaren al laten zien een bonk ervaring te bezitten, zal dit hem helpen de overwinning mee naar huis te nemen?

Gastklasse

Als gastklasse zullen de minibuggy’s van start gaan. Dit zijn de kleine Max Verstappens in spé. Kinderen in de leeftijdscategorie van 6 tot 12 jaar!! gaan van start in hun zelfbouwframes met een maximale cilinderinhoud van 200cc. Deze coureurs zullen in 2 groepen van start gaan. Groep A bestaat uit coureurs in de leeftijdscategorie van 11 en 12 jaar en groep B bestaat uit coureurs in de leeftijdscategorie van 6 tot en met 10 jaar. Een echte aanrader om eens te gaan kijken tijdens deze klasse.

De aanvang van de wedstrijden is 12.00 uur en rond 18.00 uur zal de laatste finishvlag vallen. Er is voldoende parkeergelegenheid op het terrein. Entree bedraagt €5,- van 6 t/m 12 jaar en €10,- voor de 13 jaar of oudere mensen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen