Hoopgevende start rallyseizoen teams Brouwer

De wagen moet weer rallyklaar gemaakt worden.
Foto: Eigen

Rogat – De twee teams van Brouwer rallysport hebben tijdens de Zuiderzee rally 2019 beide een plek in de top 10 behaald. Regen, wind en modder waren de kenmerken van de Zuiderzee Rally editie 2019. De in totaal 90 deelnemende equipes in de Zuiderzee Rally, short rally en historics kregen niet de makkelijkste omstandigheden voorgeschoteld om het seizoen mee aan te vangen.

Dit werd tijdens de wedstrijd ook duidelijk door de diverse uitvallers. Voor de equipes van Brouwer Rallysport verliep de seizoenopener naar volle tevredenheid. De vrijdagavondetappe bestond uit de publieksproef op het industrieterrein in Marknesse en de listige proef over de dijk bij Moespot. De start van de rally verliep voor Gerben Brouwer en Niels Kroeze in hun Audi S2 Quattro met enige frustratie. Op de rondkoers in Marknesse werden ze opgehouden door twee auto’s, wat de nodige tijd kostte. Gelukkig heeft de organisatie die verloren tijd achteraf gecompenseerd en sloot men de eerste etappe af op plek 12 in het algemene klassement.

Gerben gaf aan de eerste proeven van de vrijdagavond en zaterdagochtend nog wat “roestig” te zijn, maar wist de gedurende de rally de roestrandjes eraf te rijden en klokte nette tijden. Na eerste boucle met proeven op de zaterdagmiddag wisten Gerben en Niels te klimmen naar een nette tiende plaats in het algemene klassement. Gezien de sterke auto’s die de eerste negen plekken bezetten, zou een veel beter resultaat niet makkelijk worden.

Op de tweede boucle aan proeven sloeg het team toe op de proef bij Kuinre (waar Gerben geboren en getogen is) en wist ook de proef Oldemarkt maar liefst 12 seconden sneller af te leggen dan tijdens de eerste omloop. Daarmee wisten ze op te klimmen naar de negende plaats algemeen. De Audi hield zich uitstekend op de listige wegen rondom Kuinre, Oldemarkt en de Basse en het duo gaf die 9e plek dan ook niet meer weg. Gerben en Niels nemen op 13 april deel aan de TAC Rally in het Belgische Tielt. Door een eerdere goede ervaring in deze rally heeft het team besloten om nog een keer deel te nemen.

Brouwer/Helmink

Pierre Brouwer & Paul Helmink – Mitsubishi Lancer EVO X eindigden een treetje lager. Met gezonde spanning kwam het duo Brouwer/Helmink aan de start van de Zuiderzee Rally. Sinds 2004 is Pierre actief in de rallysport en op een uitstapje met een Chevrolet Kalos en Nissan 350Z na heeft hij altijd met een achterwielaangedreven historische Volvo 240 gereden. De overstap naar een moderne en 4-wielaangedreven Mitsubishi Lancer EVO X is dan ook behoorlijk. Kilometers maken en de auto leren kennen was dan ook de wijze raad voor de eerste rally`s van dit seizoen. De weersomstandigheden zorgden ervoor dat het duo gelijk “voor de leeuwen” werd gegooid.

Verrassend voor het team was het resultaat na de vrijdagavondetappe. Met name op de publieksproef in Marknesse werden er direct al competitieve tijden op de klokken gezet. Daardoor kon men gaan rusten op een prachtige 13e plaats in het algemene klassement op slechts twee seconden van Brouwer senior. Tijdens de zaterdagetappe is het team verder gaan experimenteren met de afstelling en het leerproces van de EVO.

Ondanks dat het resultaat in de eerste wedstrijden voor hen van ondergeschikt belang is, werd er met een schuin oog toch naar de tijden gekeken. En deze waren voor een eerste rally met een nieuwe en 4wiel aangedreven auto al verrassend. Gedurende de rally was de groeicurve goed te zien.

Bij het leertraject hoorde helaas ook een klein uitstapje op een spekglad gedeelte van de proef de Basse. Gelukkig hield Pierre het gas erop, en kon men de auto via een paaltje en wat takken langs een sloot op de proef houden. Een scheurtje in de oliekoeler en de voorbumper was het resultaat van dit uitstapje.

Bij een ander team kon het serviceteam gelukkig een andere oliekoeler lenen, en die werd dan ook vakkundig vervangen, zodat de EVO veilig door kon. De rally werd afgesloten met twee maal de fraaie 21km lange industrieproef op de Nagelerweg in Emmeloord. Equipe Brouwer/Helmink sloot hun eerste rally met de Mitsubishi af met tweemaal een uitstekende achtste tijd in het algemene klassement. Uiteindelijk kwam men daarmee op een prachtige tiende plaats algemeen terecht. De volgende rally voor equipe Brouwer – Helmink is de Visual Art Rally in Barneveld die op 13 aApril

wordt verreden.

Reacties