‘Koffiemolentjes’ en groot verzet op Col du VAM

Foto: Provincie Drenthe

Wijster – We zien ‘koffiemolentjes’, maar ook renners op groot verzet, tijdens de eerste etappe op het nieuwe fietsparcours op de Col du VAM. Een parcours van vier meter breed, dat in principe geschikt is voor alle fietsers. Er zijn drie klimroutes en één afdaling. Op de klimroutes kunnen de fietsers ‘aan de bak’ met stijgingspercentages van gemiddeld 10%. Fietsers die nog meer uitdaging zoeken, kunnen de top bereiken via een keienstrook aan de noordkant van het parcours met een stijgingspercentage van 15%. Op de top wacht een prachtig uitzicht over het Drentse landschap.

Herbert Dijkstra interviewt gedeputeerde Henk Brink.

Het nieuwe fietsparcours werd donderdag 18 oktober officieel in gebruik genomen. Onder aanvoering van gedeputeerde Henk Brink fietste een peloton van genodigden en leden van wielerverenigingen in Drenthe naar de top van de voormalige vuilstort in Wijster. “Een prachtig parcours op een bijzondere locatie, dat echt een toevoeging is voor de fietsbeleving in Drenthe”, aldus gedeputeerde Brink. Hij roemde de inzet van betrokken partijen om het fietsen op de VAMberg mogelijk te maken en de aannemer, die in zeven weken het parcours wist aan te leggen. “Ik heb altijd geroepen: ‘Ik wil die berg op’ en ben er ontzettend trots op dat het ons gelukt is zo’n mooi parcours aan te leggen. Het bleek niet eenvoudig om een fietsparcours aan te leggen op een voormalige vuilstort, maar we hebben doorgezet en heel fietsminnend Drenthe kan hier vanaf vandaag van genieten”.

Dak van Drenthe

Het nieuwe fietsparcours is het begin van de ontwikkelingen op de ‘Col du VAM’. In het najaar van 2018 start de aanleg van een mountainbikeparcours en ook nieuwe wandelpaden zullen in 2019 worden aangelegd. Ondertussen werkt afvalverwerker Attero aan het Dak van Drenthe: een wal van 800 meter, gemaakt van bodemas en zand om het recreatieve deel van de berg af te schermen van de vuilstort. In 2020 is het Dak van Drenthe klaar en kan het fietsparcours uitgebreid worden. Een nieuw hoogste punt van Drenthe is dan binnen bereik, 63 meter boven NAP.

Reacties