Jubileumjaar van ZKC’19 van start

Foto: ZKC'19

Zuidwolde – Korfbalvereniging ZKC’19 bestaat op 31 augustus 2019 honderd jaar. Komende zondag wordt het startsein gegeven met de onthulling van het jubileumlogo. Dat is overigens al te vinden op social media.

In 1919 is de vereniging door een groepje enthousiastelingen uit Zuidwolde opgericht. De club bestond in eerste instantie uit 8 dames en 10 heren. Daarnaast hadden ze nog enige donateurs. In november 1919 speelden ze hun eerste wedstrijd.  En op 29 februari maakten ze hun eerste doelpunt.

Een oud team van ZKC.

Voor het vervoer naar een wedstrijd gebruikten ze een varkenswagen. Toen de eerste medaille werd gewonnen, werd ook maar meteen een medaillekast aangeschaft. Na driekwart jaar sloten ze zich aan bij de korfbalbond, zodat ze ook bondswedstrijden konden spelen. In de loop der jaren groeide de vereniging langzaam en in 1933 waren er 23 volwassen leden, 20 aspiranten en 50 donateurs.

Levensvatbaar

ZKC heeft op verschillende plekken haar veld gehad. In het begin zaten ze aan de Hoofdstraat-Noord, ongeveer tegenover café de Linde van Reinder de Vries (nu het busstation). In de jaren 60 heeft Zuidwolde zelfs een paar jaar twee korfbalclubs gehad, namelijk ook een christelijke, die op de zaterdag speelde. Maar die bleek toch niet levensvatbaar. Tegenwoordig heeft ZKC zo’n 150 leden en wedstrijdteams in allerlei leeftijdsgroepen.

Het komende jaar zullen regelmatig verhalen in het weekbericht, op de site en op facebook verschijnen als voorbereiding op het jubileumfeest op zaterdag 31 augustus 2019.

De burgemeester was ook lid.

 

 

Reacties