Combinecoureur koploper in damesklassement

Linda de Jonge staat op kop.
Foto: Artizzl Media

Zuidwolde/Fort – Het wordt zondag spannend voor combinecoureur Linda de Jonge uit Zuidwolde. Ze gaat aan de leiding bij de dames in de strijd om het nationaal kampioenschap Combineracing en rijdt in Mariënvelde de een-na-laatste wedstrijd. De voorsprong op concurrente Mariefke Oolbekkink is slechts één puntje.

Meestal worden wedstrijden in trekkerslep, autocross en combineracing geassocieerd met stoere jongemannen, maar dat ook vrouwen hun ‘mannetje’ staan, bewijst Linda de Jonge. Ze moet alle zeilen bijzetten om die eerste plaats te behouden. Dan is er ook nog de slotrace in het Friese Tzum op 16 september. Linda heeft tot nu toe alle drie de races uit kunnen rijden en heeft dan mede te danken aan mannelijke crew. ‘Ik rij de combine van Sander en Arnold Zwiep, die daarvoor al heeft gereden in hun race. Zij staan trouwens knap negende in de vrije klasse.’ Het betekent wel dat er tussendoor nogal eens wat geklust moet worden aan de combine en sowieso tussen de verschillende wedstrijden door. ‘Als de combine heel blijft, mag zij er ook nog in rijden’, lacht Arnold Zwiep, wat tot nu toe dus steeds gelukt is. ‘Maar als Linda iets teveel gas geeft, kan het wel eens een avondje lassen worden’, lacht hij.

Schaars

De vrouw is schaars in de actieve combinewereld, de eesten staan of zitten langs de lijn ter ondersteuning van hun vrienden. Waar bij de mannen in de standaard- en vrije klasse 35 combines rijden, zijn dat er bij de dames slechts 12. ‘Waaronder ook deelnemers uit Luxemburg en België, maar die zijn er niet altijd vanwege de afstanden. Bovendien moet je het wel durven en doen. Ik hoop dat er in Mariënvelde weer wat meer rijden, dat maakt het wel spannender.’ Overigens treden daar zondag De Wethouders op, bekende rockmuziek uit Zuidwolde.

Reacties