Succesvolle toestelfinales voor D.O.S.

Zuidwolde  – Het was een overvolle, snikhete dag in de Mr. Wessels Boer Hal in Zuidwolde. Die hal was zaterdag het toneel voor de Provinciale Kampioenschappen per toestel in de Regionale Wedstrijdsport A en B. Gymnastiekvereniging D.O.S. Zuidwolde, die de organisatie in handen had, kijkt terug op een succesvolle wedstrijddag van de toestelfinales.

Je kan er een hoop statistieken op loslaten: 4 wedstrijdronden, 7 categorieën, 24 niveaus, 96 medailles, 475 turnsters en ontelbare oefeningen. Maar het gevoel dat overheerst is trots; trots op de teamprestatie. Turnen is een individuele sport, maar iedere medaille voor D.O.S. voelde als een overwinning voor het team. Twaalf turnsters van de vereniging hadden zich geplaatst voor deze toestelfinales, samen lieten ze 29 oefeningen zien en verdienden er 12 medailles mee.

Toestelploeg

Het begon zo’n 4 maanden geleden. De eerste voorbereidingen werden toen getroffen door de wedstrijdcommissie. Afgelopen vrijdag kwam de toestelploeg in actie. Met een vrachtwagen trokken ze door de omgeving, om uit diverse sporthallen en gymzalen de toestellen op te halen, om de wedstrijdvloer op te bouwen. Op zaterdag was het de beurt aan de wedstrijdleiding, de telcommissie, de catering, de EHBO en de medaille meisjes. De vreugde was groot als zo’n meisje een medaille om de nek van een teamgenoot kon hangen.

In wedstrijdronde 1 turnde Marith Bremer in Instap D2. Op sprong en brug werd zij verdienstelijk 15e, maar het meest opvallend was haar vooruitgang van het begin van dit seizoen tot deze laatste wedstrijd. In de wedstrijd van Jeugd 2 G werden de eerste medailles voor D.O.S. binnengehaald. Britt Wink werd 2e op sprong en Mare Post 1e op brug en 2e op vloer.

Dicht bij elkaar

In de 2e ronde turnde Benthe Bremer op drie toestellen in Pupil 2 D2. Ze werd 4e op sprong, 7e op balk en 5e op vloer. Kylie Zantinge turnde alle onderdelen in Instap D2, ze werd 8e op sprong, 11e op brug, 6e op balk en 4e op vloer. Helaas geen medaille, maar dat kwam misschien wel omdat de resultaten in haar niveau ontzettend dicht bij elkaar lagen. Meestal was er slechts één punt verschil tussen de eerste en laatste plek. Janiek de Vries was de derde turnster in deze ronde, eerder dit seizoen was ze al gepromoveerd naar een hoger niveau en ook vandaag deed ze het goed met een goud op sprong en brons op vloer.

In de 3e ronde mochten de Junioren D hun oefeningen laten zien. Nelleke Pol werd 8e op brug en Fay-li ten Kate werd 10e op brug en 2e op balk. Volgens assistent trainster Lena Jansen was Fay-li’s balkoefening, haar beste oefening ooit. De sprongen waren hoog, de onderdelen stabiel en er was slechts één evenwichtsverstoring. Een genot om naar te kijken.

Laatste medaille

In de laatste wedstrijdronde turnden Toet Bosma, Maartje Kreuze en Niena van ’t Zand in Instap N3. In dezelfde ronde Dide Bruinsma Pupil 1 N3. Deze dames turnen allen Nationaal 3, het hoogste niveau binnen de vereniging. Toet werd 6e op brug, Maartje behaalde brons op sprong en brug, op balk werd zij 6e, op vloer 4e. Niena excelleerde ook, zij behaalde goud op sprong en zilver op brug en vloer. De laatste medaille werd verdiend door Dide, eerder dit jaar deed zij al mee aan de halve finale voor het NK, vandaag werd zij 5e op brug en 2e op balk.

Om 19.30 uur konden de laatste turnsters naar huis. Het was een lange dag voor de organiserende vereniging en om 22.00 uur konden ook zij naar huis, maar allen zullen nog dagen nagenieten van deze prachtige wedstrijddag. Een mooie afsluiting van het wedstrijdseizoen.